Jak vybrat pingpongovou pálku v roce 2024

Proč byste neměli koupit hned první pingpongovou pálku, jaká vám přijde pod ruku? Její kvalita totiž přímo ovlivňuje kvalitu vaší hry.

Ta vůbec nejdůležitější poučka zní: pálka musí odpovídat vašemu hernímu stylu. Než se tedy dostaneme k jednotlivým faktorům, kterým byste při výběru pingpongové pálky měli věnovat pozornost, je důležité znát vaši úroveň i styl hry.

Jste začátečník nebo pokročilý hráč? Pokud se už ping-pongu nějakou chvíli věnujete, zamyslete se nad tím, jaký je váš herní styl. Rádi útočíte a vaše hra je plná topspinů a smečí? Nebo raději bráníte a využíváte čopy a nárazy? Anebo jste „allrounder“ a těžíte z různorodé hry? Až budete mít odpovědi, pusťte se dál do čtení našeho rádce a podívejte se, podle čeho vybrat pingpongovou pálku právě pro vás.

I. Podle typu pálky

Každá pálka se skládá ze dřeva a potahu. Dnes máte 2 možnosti: buď můžete koupit už hotovou pálku, nebo pořídit dřevo a potah zvlášť a pálku si sestavit na míru.

  • kompletní pálka: Pokud s ping-pongem začínáte, zatím nemáte vytvořený herní styl nebo si zkrátka nejste jistí, že je pro vás stolní tenis ten pravý, uvažujte nad nákupem již hotové pálky. Obvykle vás vyjde levněji než pálka sestavovaná na míru a hned po jejím nákupu můžete vyrazit hrát, není třeba řešit žádné lepení.
  • customizovaná: Když si koupíte dřevo a potahy zvlášť, pálku můžete nejen perfektně přizpůsobit svému stylu, ale také vám obvykle déle vydrží. Customizované pálky jsou tedy vhodné pro ty, kteří hrají alespoň rok a chtějí se zlepšovat, nebo pro profesionály. Řada odborníků však tuto možnost doporučuje i začátečníkům, kteří to s ping-pongem myslí vážně. Argumentují tím, že lepší než pořizovat kvalitní kompletní pálku je si jen pár set připlatit a mít pálku šitou přímo na míru.

II. Podle dřeva

Pálky mohou být celodřevěné nebo kompozitní. Druhé jmenované se skládají z několika vrstev, minimálně 85 % materiálu však vždy musí být z přírodního dřeva. Dřevo má vliv na rychlost pálky, její tvrdost i letovou křivku.

  • DEF: Dřevo DEF je to pravé pro všechny obranáře. Je hodně pomalé, díky tomu déle přidrží míček a umožní hráči mít nad ním absolutní kontrolu. Pokud se setkáte s označením DEF+, stále je to obranné dřevo, které je ale přeci jen o něco rychlejší. DEF- pak označuje hodně pomalé dřevo.
  • ALL: Dřevo ALL využijete pro univerzální hru. Někdy se ještě dělí na dva podtypy: ALL- a ALL+. U prvně jmenovaného je klíčovým parametrem kontrola, druhé jmenované dobře vyvažuje kontrolu a výkon a je velmi oblíbené pro moderní allroundovou hru. Odborníci dřevo ALL doporučují i začátečníkům. Teprve až poznáte svůj herní styl, můžete přejít ke dřevu pro obranáře či útočníky.
  • OFF: Dřevo OFF je rychlé, a proto ideální pro ofenzivní hráče. OFF- volí hráči se silným úderem, kteří však zároveň požadují i dobrou kontrolu nad hrou. OFF+ je nejvhodnější pro skutečně nekompromisní útok a nátlakovou hru.

Podrobnější informace o kontrole i rychlosti můžete u lepších pálek vyčíst z údajů vyjádřených pomocí stupnice 10 až 100. Čím vyšší toto číslo je, tím vyšší kontrola či rychlost. Obecně však platí, že lepší kontrolu poskytují DEF a ALL dřeva, OFF dřeva se zase vyznačují rychlostí a pružností.

III. Podle druhu potahu

Potahy se rozdělují na 4 typy podle vrchní gumy:

  • soft: Jde o základní potah s širší vrstvou houby, vroubky směřují dovnitř. Je velmi rychlý a dává možnost velké rotace. Je tedy ideální pro ofenzivní hráče, ale použít jde na všechna dřeva (OFF, ALL i DEF). Začátečníci by měli začínat právě s tímto hladkým potahem a k dalším typům přejít teprve až zvládnou techniku úderu.
  • sendvič: Na vrchní gumě jsou krátké vroubky směřující ven. Tento potah je poměrně rychlý, ale umožňuje jen nižší rotaci. Vhodný je především pro univerzální herní styl, často se používá na backhandové straně.
  • tráva: Vroubky na vrchní gumě jsou dlouhé a směřují ven. Potah je to velice pomalý a je perfektní pro příjem míčků s rotací. Vhodný je proto pro obranu.
  • antitopspin: Vroubky směřují dovnitř, pod nimi se skrývá tvrdá houba. Tento potah je tak hodně pomalý, s velmi malým odrazem a schopný zpomalovat útočnou hru. Proto spousta hráčů antitopspinový potah na jedné straně pálky (obrana) kombinuje s pružným soft potahem na druhé straně (útok).

Podrobnější informace o vlastnostech potahů zjistíte ze stupňů rychlosti, kontroly a rotace vyjádřených na stupnici 10 až 100. Čím vyšší toto číslo je, tím lepší rotace, kontrola či vyšší rychlost potahu.

IV. Podle tloušťky potahu

I u síly potahu vycházíte z vašeho herního stylu, případně pokročilosti. Obecné pravidlo je: čím širší, tím vhodnější pro ofenzivu.

  • 1–1,5 mm: Pomalejší a dobře ovladatelné pálky s potahem do 1,5 mm jsou ideální pro obrannou hru.
  • 1,5 mm a více: Rychlejší pálky s potahem silnějším než 1,5 mm se hodí pro útočnou hru. Pokud jste začátečník, tloušťka potahu by se měla pohybovat mezi 1,5 až 1,7 mm. Zkušení hráči to pro začátek doporučují nepřepálit – s větší tloušťkou sice získáte vyšší rychlost, ale také horší ovladatelnost. Dokud tedy nemáte zvládnutou techniku úderu a nechcete nad pálkou ztratit kontrolu, je lepší volit tenčí potah.

V. Podle váhy pálky

I hmotnost pálky byste měli přizpůsobit vašemu hernímu stylu.

  • do 175 g: Lehké pálky váží méně než 175 g a vhodné jsou pro všechny obranáře. Hráči s horší fyzičkou pak s lehčí pálkou vydrží hrát déle a navíc lépe využívají zápěstí. Začátečník by si měl pořizovat pálku lehčí než 165 g, která mu umožní rychlejší pohyby rukou a zároveň extrémně nezatíží jeho netrénované zápěstí.
  • od 175 g: Těžší pálky s váhou nad 175 g jsou pak ideální pro útočný herní styl a pro hráče s dobrou fyzičkou.

VI. Podle tvaru rukojeti

Důležitou částí pálky je také držátko. Je to jeden z mála parametrů, u kterého nezáleží na vašem herním stylu (případně pokročilosti), ale spíše na individuálním pocitu.

  • rovný: Rovná rukojeť je taková, co je po celé délce stejně široká.
  • konkávní: Rukojeť se ke konci rozšiřuje.
  • anatomický: Rukojeť je vytvarovaná tak, aby dobře padla do dlaně, ve střední části a na konci je proto více vypouklá.
  • pro tužkové držení: Tato rukojeť je oproti předchozím výrazně kratší.

Zde je důležité říci, že existují dva způsoby držení pálek – klasické a tužkové. Klasické je typické pro Evropany, tužkové zase pro asijské hráče (trend tužkového držení však i v asii ustupuje). Skvěle je to ukázáno například v tomto videu. Pokud pálku budete držet klasickým způsobem, můžete si vybrat rovnou, konkávní či anatomickou rukojeť. Nejlepší je si před nákupem vyzkoušet všechny možnosti a zjistit si, jaký tvar držátka nejlépe padne do ruky právě vám. Obecně nejoblíbenější je mezi profesionálními hráči konkávní tvar (zdroj).

VII. Podle ceny

Hotové pingpongové pálky sice pořídíte již za cenu kolem 100 Kč, tyto extra levné pálky se však nevyznačují valnou kvalitou a neumožňují dobrou kontrolu nad hrou. Zkušení hráči proto i lidem, kteří si chtějí občas pinknout pro zábavu, doporučují pálky v ceně od 500 Kč výše.

Personalizovanou pálku si sestavíte již od 1500 Kč, pokud to však se stolním tenisem myslíte vážně a nehodláte šetřit na kvalitě, nejběžnější částky se pohybují mezi 2000 až 4000 Kč.

Jak si sestavit vlastní pálku?

Jak už víte, můžete si koupit hotovou pálku nebo si kombinací dřeva a potahu sestavit vlastní pálku uzpůsobenou individuálním potřebám. Proč byste měli zvolit druhou možnost?

  • Vybírat můžete z širší škály potahů i dřev.
  • Potahy na obou stranách pálky si můžete vybrat přesně podle svého přání.
  • Potahy jsou kvalitnější – a kvalita znamená delší výdrž.
  • Potah lze snadno vyměnit v případě jeho poškození. U kompletní pálky tohle většinou není možné, protože poškozený potah jen tak neodlepíte. A když už se vám to povede, dřevo pod ním pak stejně může být nepoužitelné.
  • Jak se budete zlepšovat, případně měnit herní styl, můžete jednoduše sundat starý potah a nalepit nový.

Samozřejmě je však třeba počítat s tím, že lepením strávíte nějaký čas, případně budete muset odměnit někoho, kdo to udělá za vás.

Dobrá zpráva je, že lepení potahu není náročné a zvládne to i netechnický typ. K ruce si připravte dřevo, potahy, lepidlo, nůžky a malířský váleček (nebo něco kulatého k uhlazení). Potahy je dobré nechat po rozbalení 24–48 hodin odvětrat.

  1. Poté potah i jednu stranu dřeva natřete lepidlem – je důležité dbát na to, aby vrstva byla tenká a rovnoměrně rozetřená.
  2. Lepidlo následně necháte vyschnout podle doby uvedené na obalu.
  3. Po uběhnutí daného času potah vezmete a opatrně ho přilepíte ke dřevu, vhodné je začít lepit od držátka.
  4. Po nalepeném potahu následně několikrát přejedete válečkem, nebojte se víc přitlačit na okrajích.
  5. Přebytečný materiál pak odstřihnete / odřežete. Stejně postupujete i s druhou stranou pálky.
  6. Na okraje pak můžete nalepit pásku – a máte hotovo.

Lámete si hlavu s tím, jaké lepidlo zvolit? V 80. letech letech profesionální hráči experimentovali s různými typy lepidel, v roce 2007 však Mezinárodní federace stolního tenisu (ITTF) zakázala veškerá lepidla obsahující těkavé organické sloučeniny. Dnes tak můžete používat lepidla na vodní bázi. Mezi nejpopulárnější patří Donic Vario Clean nebo Butterfly Free Chak. (zdroj) Kromě klasických lepidel jsou na trhu dostupné i lepící štítky, ty ale mezi hráči nejsou moc oblíbené, protože hrozí, že jimi přilepíte spíš sebe než potah.

Často kladené otázky

Jaký je rozdíl mezi červenou a černou stranou na pingpongových pálkách?

Hodně profesionálních hráčů jednu stranu používá pro ofenzivní hru a druhou pro obranné zákroky. Tomu přizpůsobují potah – často se můžete setkat s kombinací softu (útok) a antitopspinu (obrana). Samotná barva nemá žádný význam. Soupeř však díky rozdílným barvám stran může lépe předvídat, který typ úderu zahrajete v závislosti na tom, kterou stranu pálky použije. Kdyby obě strany pálky měly stejnou barvu, bylo by pro vás snadné pálku přetočit na jiný úder, aniž by si toho soupeř všiml.

Jak držet pingpongovou pálku?

Správné držení pálky je extrémně důležité nejen pro správnou techniku úderů, ale také pro vaše ruce, zejména pak zápěstí. Pokud po hře máte ztuhlé předloktí nebo vás bolí loket, zřejmě něco děláte špatně.

Obecně je nejdůležitější rukojeť držet volně a pokud s pincem začínáte, tak zvolit lehčí pálku. Na výběr máte ze dvou konkrétních způsobů úchopu: u klasického kolem držátka obtočíte malík, prsteník i prostředník, zatímco ukazovákem se opřete o okraj čepele pálky. V případě tužkového držení rukojeť sevřete mezi palcem a ukazovákem, zbývajícími prsty se budete opírat o čepel pálky.

Jak se starat o pingpongovou pálku?

Stačí vám obyčejné mýdlo, voda a hadřík. Pořídit si můžete i speciální čistič potahů a ochranné pouzdro a své pálce tak zajistit tu nejlepší možnou ochranu.

Jaký je rozdíl mezi ping-pongem a stolním tenisem?

V podstatě žádný, oba pojmy jsou libovolně zaměnitelné. Obecně se stolní tenis používá víc v souvislosti s profesionálním sportem, zatímco ping-pong je spíše vnímán jako volnočasová hra (zdroj). Této skutečnosti si však i řada profesionálních hráčů není vědoma a proto se tyto dva pojmy všelijak zaměňují.

Shrnutí

Abyste vybrali tu pravou pingpongovou pálku vhodnou přesně pro vás, je klíčové si ujasnit váš herní styl. Pro obrannou hru volte pomalé dřevo DEF, tenčí potah a celkově lehčí pálku, která vám zajistí lepší ovladatelnost i kontrolu nad míčkem a hrou. Ofenzivní hráč naopak potřebuje rychlé dřevo OFF, širší potah a těžší pálku. Pokud váš herní styl neznáte nebo s ping-pongem teprve začínáte, je lepší volit podobné parametry jako obranář, případně zvolit zlatou střední cestu ALL. Rozhodně to pro začátek nepřežeňte s šířkou potahu.

Pálku si můžete koupit již zkompletovanou, pokud to však s tenisem myslíte vážně a třeba i chcete hrát na vyšší úrovni, je rozhodně lepší si sestavit svou vlastní pálku na míru (či si ji nechat sestavit zkušenějším).

4.9/5 - (8 votes)

Autor článku:

Zajímá vás něco o nás a jak vybíráme produkty? Garant článku: Daniel Hanuš

Podobné články

Napsat komentář