Nejlepší pomalé hrnce 2024 – recenze a jak vybrat

Výběr redakce

Hrnec 18v1 MultiCooker Delimano

Multifunkční hrnec Delimano 18v1 udělá všechnu práci za vás – jediné, co musíte udělat, je přidat suroviny, nastavit program a stisknout časovač.

Orientační cena: 2 200Kč

Zlatá střední cesta

Klarstein Bankett Slow Cooker

Pomalý hrnec Klarstein je řízen kompletně pomocí jednoduchého ovládacího pole na přední straně. Keramický hrnec se ohřívá rovnoměrně a perfektně rozděluje teplo kolem potravin.

Orientační cena: 1 200Kč

Pro náročné

Hrnec 20v1 Multicooker

Multifunkční hrnec 20v1 má dvacet různých programů. Každý program je optimálně přednastaven na ideální výsledky vaření. Připravte si maso, zeleninu, dezerty, polévky, nápoje a mnoho dalšího.

Orientační cena: 2 700Kč

Lidová cena

De Gusto WSH-SC350

6 De Gusto Wsh Sc350

Tento hrnec na pomalé vaření má vnitřní vyjímatelnou kameninovou nádobu (na dopékání v troubě, lze použít jako samostatná zapékací mísa). Řada lidí oceňuje možnost regulace výkonu.

Orientační cena: 700Kč

Nejprodávanější produkty na Heureka.cz

Pomalý hrnec je oblíbeným trendem, ačkoli princip pomalého vaření znali už naše babičky. Hlavním důvodem jeho pořízení bývá šetření energie, času a jídlo z něj je i bez použití tuku velmi chutné. Pojďme si přiblížit informace o pomalém hrnci.

Obsah článku

Co je to pomalý hrnec?

Jedná se o elektrický hrnec s vyjímatelnou kameninovou nebo teflonovou nádobou, který připravuje pokrmy pod hranicí bodu varu (max. 95 stupňů) a jídlo je díky němu šťavnaté, chutné a vy jste nemuseli celé dopoledne stát u plotny.

Díky nižší teplotě se z pokrmů nevypařuje voda a to má dvě výhody – zachová se přirozená šťavnatost masa a voda není třeba v průběhu vaření dolévat, nebo snad jídlo míchat, aby se nespálilo.

Víte, že … Jídlo v pomalém hrnci lze upravovat i bez tuku? Stal se proto velmi oblíbeným pomocníkem při redukci váhy.

Průzkum trhu a vybírání těch nejdůležitějších střípků informací pro výběr produktu či služby: to je naše! Naši redaktoři tráví nad průzkumem článku desítky hodin a celá naše redakce se řídí naším redakčním kodexem

Jak pomalý hrnec funguje?

Pomalý hrnec pokrm zahřívá a při teplotě pod bodem varu (95 stupňů) teplotu opět sníží, vše je automatické a velmi efektivní. Na dně a po stranách nádoby je teplota nejvyšší a díky přiklopené pokličce, která je pro pomalý hrnec velmi důležitá, se vysrážená voda opět vrací do pokrmu.

TŘI důvody, proč je pomalý hrnec tak oblíbený.

1) Bezpečnost vaření

Pomalý hrnec je opravdu velmi bezpečný, díky nízkému příkonu a pokličce se voda z pokrmu nemizí a my se klidně můžeme vydat na dopolední výlet s rodinou s tím, že po příchodu domů, máme teplý oběd vyřešený.


2) Vaření přes noc

Pokud víte, že dopoledne nemáte dostatek času připravit dokonale chutný oběd, není nic snazšího, než pomalý hrnec nechat běžet celou noc nebo si ráno přivstat, hrnec zapnout a jít opět do postele.


3) Ušetříte za energii

Malý příkon pomalého hrnce ( 180-270W) má tu výhodu, že je opravdu levný, ikdyž jídlo vaříme několikanásobně delší dobu. Například trouba má zhruba příkon 4 000W. To znamená, že PH uvaří jídlo asi za 2 kč/hodina a trouba za 5 kč/hodina.

JEDENÁCT tipů, podle kterých můžete vybrat pomalý hrnec

1) Zaměřte se na topný systém pomalého hrnce

Při výběru pomalého hrnce se zaměřte na to, jakým způsobem jídlo uvaří. Některé, především ty levnější mají pod nádobou umístěnou topnou jednotku, která nemůže zaručit rovnoměrné ohřívání obsahu.

Pak jsou hrnce, které mají topné těleso po celé spodní nádobě. Tato varianta je už výrazně lepší, než topná jednotka. A ty nejkvalitnější pomalé hrnce mají topné těleso jak pod dnem nádoby, tak i po jejich stranách, což zaručuje ideální prohřátí a možnost spálení pokrmu je snížena na minimum.


2) Materiál pokličky je také důležitý

To by se mohlo zprvu zdát jako zcela zbytečný aspekt, ale opak je pravdou. Pokud při pomalém vaření otevřete pokličku, abyste nahlédli do nádoby, unikne vám drahocenná pára a teplota je snížena. Tím si ještě více zpomalíte pomalé vaření. 🙂 Doporučujeme se poohlédnout po průhledných materiálech – třeba sklo je velmi vhodné.


3) Materiál vyjímatelné nádoby

Výběr materiálu je čistě na našich preferencích, výrobci nabízí kameninu, teflon nebo kov. Každý má své pro i proti, doporučujeme se zaměřit i na způsob čištění, případně vhodnost použití myčky.


4) Tvar pomalého hrnce vybírejte podle jídla, které chcete vařit

Standardní pomalé hrnce jsou kulaté nebo oválné. Který je nejlepší? Na to neexistuje žádná správná odpověď. Zvažte, co chcete v pomalém hrnci vařit. Například celá kuřata, kachny nebo žebra se lépe vejdou do oválného tvaru, ale pokud obvykle vaříte zeleninu nebo dušená masa, na tvaru tolik nezáleží a můžete si koupit ten, který se lépe hodí do vaší skříňky nebo na kuchyňskou linku.


5) Časovač vám usnadní práci

Časovač je skvělá vychytávka, která zabrání jídlu, aby se z něj neudělala kaše, pokud si někam odběhnete. Nebo naopak začne jídlo vařit ve vámi zvoleném času díky možnosti odloženého startu. Obě tyto funkce určitě u svého pomalého hrnce oceníte.


6) Velikost pomalého hrnce se odvíjí od počtu lidí v domácnosti

Pomalý hrnec by měl být asi z poloviny plný, aby se pomalým vařením dosáhlo ideálního vaření. Proto dobře zvažte velikost nádoby. Menší rodině, která nechce nechávat zbytky nebo vařit na více dní, bohatě postačí pomalý hrnec o velikosti zhruba 4 litrů. Větší rodině, nebo v případě  že vaříte pro návštěvy nebo na více dní určitě si vyberte pomalý hrnec s kapacitou 6 litrů a více.


7) Funkci ohřevu oceníte při oslavách

Běžně mají pomalé hrnce dvě teploty, střední a vysokou. Některé druhy nabízí si možnost funkce ohřevu, která udrží uvařený pokrm stále teplý. Což oceníte při oslavách, nebo když se vrátit z nákupu trvalo déle, než jste plánovali.


8) Potřebujete funkci na restování?

Poměrně velkou novinkou je ve světě pomalých hrnců funkce na restování, určená například k restování cibule, prudkého opečení masa a podobě. Tuto variantu nabízí dražší pomalé hrnce.

TIP – Pokud si nechcete špinit pánev, kvůli restování cibule, zkuste se podívat po multifunkčních hrncích, na ně se podíváme níže v článku.

9) Manuální nebo digitální ovládání?

  • Manuální ovládání – je nejsnazší na ovládání, jedním knoflíkem přepínáte do poloh vypnutí/zapnutí, slow/high nebo ohřev (keep warm). Tyto pomalé hrnce jsou nejlevnější, ale nenabízí funkci časovače.
  • Digitální ovládání – nabízí komfort a větší kontrolu nad pomalým hrncem, funkce časovače se také velmi hodí, pokud nejste pořád doma. Tyto modely můžete lépe nastavovat (odložený strat, změna teplot, čas vypnutí), ale jsou samozřejmě dražší.
Víte, že… manuální ovládání má tu výhodu, že pokud vypadne elektřina, po jejím zapnutí opět pokračuje ve vaření? To bohužel u pomalých hrnců s digitálním ovládáním není možné.

10) Zkontrolujte spotřebu elektřiny

Obvykle se příkon pohybuje od 180 do 270 W, takový pomalý hrnec bude opravdu velmi levný na provoz (1-2 kč/hodina podle sazby elektřiny). A platí, že čím větší pomalý hrnec je, tím vyšší má příkon. Berte také v potaz, že pokud zvolíte multifunkční hrnec, bude mít i větší spotřebu elektřiny (cca 1000 W).


11) Cena by neměla být zásadní

Cenu doporučujeme řešit až v poslední fázi výběru tohoto šikovného domácího pomocníka. Cena se pohybuje průměrně od 700 do 5 000 Kč. Kde samozřejmě znamená, že čím je hrnec větší a má víc funkcí, tím je dražší.

Pomalý hrnec vs. multifunkční hrnec

Jak už název napovídá, multifunkční hrnec toho umí víc – pomalé vaření, restování, sou-vide vaření, smažení nebo i tlakové vaření. Takový hrnec je samozřejmě dražší, jejich cena startuje na zhruba 3 000 Kč. A zároveň má i vyšší příkon, což znamená, že jeho provoz je dražší.

Takže výběr mezi pomalým a multifunkčním hrncem je čistě vaší volbou a závisí na způsobu vaření, který preferujete.

Nejoblíbenější druhy pomalých hrnců

CrockPot

Americká značka, která jako první přišla s výrobou pomalých hrnců. Aktuálně distribuují asi 13 modelů pomalých hrnců.


Tesla

Česká značka elektrických spotřebičů nabízí jeden typ pomalého hrnce o objemu 6l.


Tristar

Nizozemská firma, která na trhu prodává jeden malý pomalý hrnec s objemem 3,5l.


Klarstein

Poměrně opomíjená německá značka spotřebičů, i dvě verze pomalého hrnce.


Morphy Richards

Firma pochází z Anglie a zaměřuje se na výrobu malých domácích spotřebičů, jako jsou pomalé hrnce.


Russel Hobbs

Vyrábí 5 modelů pomalých hrnců a 1 multifunkční hrnec tato britská značka spotřebičů.


SilverCrest

Je značkou známého řetězce Lidlu, nabízí jeden model, který je nejlevnějším pomalým hrncem na našem trhu.

Co mohu vařit v pomalém hrnci?

  • Silné a poctivé domácí vývary
  • Skvělé omáčky
  • Různé druhy masa (v celku, kousky, mleté)
  • Zeleninu na různé způsoby
  • Marmelády, povidla
  • Sladká jídla (žemlovka, brownies a podobně)

Údržba a čištění pomalého hrnce

Nejrychlejší je vnitřní nádobu a poklici umýt v myčce, ale dejte si pozor, aby vámi zvolený pomalý hrnec tuto možnost měl. Nejčastěji tuto možnost nemají hrnce s keramickou nádobou.

Za žádných okolností nevkládejte do myčky zbytek spotřebiče, zničili byste jej. Stačí použít vlhčený hadřík, abyste mu vrátili zašlou slávu.

Některé starší typy a levnější modely nemají vyjímatelnou nádobu, není to příliš dobrá varianta pro váš výběr. Takový pomalý hrnec se bude velmi špatně čistit, aby se nedostala voda do ohřívací jednotky.

Výhody vaření v pomalém hrnci

Nízká ztráta živin pokrmu

Díky tomu, že teplota nepřesáhne bod varu, pokrm neztrácí drahocenné živiny pro naše tělo.


Vaření v jednom hrnci řeší spoustu starostí

Vařením v jedné nádobě zároveň docílíte lepšího promísení chutí a aroma. A zároveň nebudete muset umývat horu špinavých panviček nebo hrnců.


Jednoduchost vaření je know-how pomalého hrnce

Prostě a jednoduše naházíte všechny suroviny do hrnce a zapnete. To je paráda, co? 🙂


Údržba je snadná jako vaření

Vyjímatelná nádoba vám zároveň velmi usnadňuje údržbu pomalého hrnce, stačí ji dát do myčky, pokud je to možné, nebo rychle umýt ve dřezu.

Rady, jak vařit v pomalém hrnci

  • Nevkládejte mražené potraviny rovnou do pomalého hrnce, můžete se tím prodloužit doba vaření pokrmu.
  • Po otevření víka trvá pomalému hrnci 20 až 30 minut než se vrátí na původní teplotu.
  • Pokud přidáte velké množství tekutiny, doporučujeme poslední hodinu až 2 vařit bez pokličky.
  • Uvařené jídlo nenechávejte v keramické nádobě v lednici, protože keramika je určena pro držení tepla, takže pokrmu brání dostatečně zchladnout v lednici. Může dojít ke znehodnocení jídla.
  • Pokud vnitřní nádobu stříknete olejem, můžete se vyhnout drhnutí nádoby.
  • Zelenina jako mrkev se nerozvaří, pokud není v pomalém hrnci déle než 12 hodin na HIGHT.
  • Pro efektivní vaření mějte naplněný hrnec minimálně do poloviny, nebo ⅔
  • Prorostlejší kusy masa jsou pro vaření v pomalém hrnci ideální, nemají tendence se po dlouhém vaření vysušovat.
  • Pokud maso zprudka zatáhnete na panvičce, bude váš pokrm z pomalého hrnce mnohem chutnější, ale není to podmínkou.

Často kladené otázky

Zde najdete odpovědi na nejčastější otázky zákazníků:

Ne, ke smažení potřebujete teplotu přesahující 200 stupňů, což pomalý hrnec ani ve snu nezvládne.

Jednou variantou je, dát nádobu do trouby, ale musíte se ujistit, že na ní nejsou žádné plastové prvky a tudíž je do trouby vhodná. Pokud to nelze, před koncem pečení zkuste pokračovat ve vaření s odklopenou pokličkou.

Ano, samozřejmě že můžete, ale vzhledem k povaze pomalého hrnce to není nutné a zároveň se vystavujete riziku, že snížíte teplotu a jídlo se bude vařit déle.

Ano, můžete naplnit nádobu a vložit ji do lednice. Nedoporučujeme nechávat maso několik hodin mimo lednici.

Dá se říct, že ne. Každé jídlo vyžaduje určité množství času, aby se uvařilo. Ale v určitém poměru můžete čas a teplotu snížit.

S otevřením sporu neotálejte, máte na něj 30 dní od obdržení balíčku, respektive 30 dní od avizovaného data dodání v případě, že vám zboží nedorazí. 

Při nákupu se u zboží také vyplatí hledat ikonku hlásající “eBay money back guarantee”, díky níž vám ručí za vrácení peněz či nový produkt v případě poškození přímo eBay. Vždy by ale prvotní měla být snaha vše vyřešit s prodejcem. 

Pokud vyžadujete velké množství šťávy, určitě vodu přidat můžete. Ale v zásadě není třeba, protože se voda nevypařuje.

Recenze pomalých hrnců

Přečtěte si krátké recenze pomalých hrnců z našeho výběru.

Výběr redakce

Pokud hledáte jednoduchý a praktický způsob přípravy všech svých oblíbených jídel, tento hrnec je určený právě pro vás: multifunkční hrnec Delimano 18v1 udělá všechnu práci za vás – jediné, co musíte udělat, je přidat suroviny, nastavit program a stisknout časovač.

S multifunkčním hrncem 18v1 snadno připravíte nejrůznější jídla: maso, zeleninu, zákusky i polévky. Díky pokročilým funkcím můžete jídlo připravit předem, tak aby bylo hotové přesně kdy potřebujete. Na velkém LED displeji si můžete vybrat ze 17 výchozích a 1 uživatelské funkce. Snadno se používá, čistí a je energeticky úsporný. Objem: 4 l.

  • dotykový displej, černé podsvícení, stříbrný text
  • příkon: 700 W
  • objem: 5 l vnitřní nádoba (max) s použitelným objemem 4 l
  • tloušťka hrnce: 1 mm
  • nepřilnavá vnitřní vrstva
  • parní ventil lze vyjmout -> praktické a snadné čištění
  • funkce automatického uzamčení / dětská pojistka
  • 24h přednastavený časovač a nastavitelná doba vaření
  • 17 přednastavených funkcí + 1 vlastní funkce / program DIY
  • ochrana proti přehřátí
  • napětí: 220-240V

2) Klarstein Bankett Slow Cooker

Zlatá střední cesta

Pomalý hrnec od společnosti Klarstein se skládá ze dvou částí: Hliněný vnitřní hrnec s víkem nabízí prostor pro požadované přísady; venkovní zařízení obsahuje 320W topné těleso, které ohřívá vnitřní hrnec. Výhoda: Keramický hrnec se ohřívá rovnoměrně a perfektně rozděluje teplo kolem potravin. Po přípravě se dá černá glazovaná vložka na vaření jednotlivě odebrat a může být použita pro gratinování v troubě nebo položena přímo na stůl jako pěkná servírovací mísa.

Další výhoda: Díky nízkým teplotám vaření je náhodné připálení nebo převaření prakticky vyloučené! Se svým objemem 6,5 litru nabízí vložka na vaření dostatek místa pro všechna jídla, ať už pečené maso, ryby nebo zeleninovou polévku pro celou rodinu.

Pomalý hrnec Klarstein je řízen kompletně pomocí jednoduchého ovládacího pole na přední straně. Zde lze třístupňově nastavit provozní teplotu – vysoká, nízká nebo udržování v teple. Přednastavena je 12hodinová fáze vaření, po jejímž uplynutí se pomalý hrnec automaticky přepne na režim udržení v teple na 6 hodin. Stisknutím tlačítka lze naprogramovat v 30 minutových krocích i vlastní časy vaření mezi 30 minutami a 12 hodinami.

Tím poskytuje pomalý hrnec zcela nový kuchyňský zážitek: Stará a nová oblíbená jídla se vaří jakoby samy. Profesionálové pomalého vaření tak mohou ráno před prací naplnit a zapnout svůj pomalý hrnec – a večer se těšit z dokonale připraveného jídla!

Pro náročné

Vše co potřebujete k přípravě zdravých a chutných jídel je obsaženo v jednom kompaktním přístroji. Multicooker 20v1 je o level výše než ostatní hrnce. Je velmi kompaktní a lze jej použít kdekoliv, kde najdete zásuvku. Připravte si maso, zeleninu, dezerty, polévky, nápoje a mnoho dalšího. Jednoduše přidejte ingredience a nastavte požadovanou teplotu a čas. 20 přednastavených programů. Kapacita 5 litrů.

Multifunkční hrnec 20v1 má dvacet různých programů. Každý program je optimálně přednastaven na ideální výsledky vaření. Díky funkci odloženého startu vás doma bude čekat chutné a teplé jídlo jako od vašeho osobního kuchaře. Skvělým doplňkovým programem je funkce zachování teploty, takže vám jídlo nevychladne. Jídlo se nerozvaří, ale bude mít ideální teplotu pro servírování, kdykoli se vám to bude hodit. Multifunkční hrnec 20v1 dostanete s kompletní sadou doplňků, které okouzlí i ty nejnáročnější kuchaře.

Hrnec zvládne různé pokrmy

  • Uvařit maso, drůbež a zeleninu
  • Dusit, smažit nebo pomalu vařit
  • Připravit dokonalou bílou rýži, hnědou rýži nebo fazole
  • Vařit chutné polévky, omáčky nebo kari
  • Připravit obilniny, kaše nebo chili
  • Vyrobit jogurt a marmeládu

4) De Gusto WSH-SC350

Lidová volba

6 De Gusto Wsh Sc350

Tento hrnec na pomalé vaření má vnitřní vyjímatelnou kameninovou nádobu (na dopékání v troubě, lze použít jako samostatná zapékací mísa). Řada lidí oceňuje možnost regulace výkonu (orientační teploty: Warm – cca 70°C, LOW – cca 90°C, HIGH – cca 95-97°C). V pomalém hrnci se vaří, peče i dusí. Vaření v hrnci pro pomalé vaření je jednoduché a úsporné.

  • objem 3,5 litru
  • skleněná poklic
  • výška s víkem 225 mm, bez víka 175 mm
  • příkon 200 W

5) Bionaire CrockPot SCCPBPP 605

Oblíbená volba

4 Bionaire Crockpot Sccpbpp 605

Elegantní pomalý hrnec v kombinaci černé a nerezové barvy, jehož součástí je vyjímatelná keramická nádoba a skleněná poklice. Digitální časovač maximálně usnadňuje plánování jídel. Keramickou nádobu i poklici je možné ukládat do lednice i mýt v myčce nádobí. Keramickou nádobu lze použít na pečení v mikrovlnné i klasické troubě. Bohatý objem 5,7 litrů umožňuje přípravu až sedmi porcí jídla najednou.

  • Digitální časovač

Pro maximálně snadnou přípravu pokrmů výborně poslouží digitální časovač, který průběžně ukazuje zbývající nastavený čas na displeji.

  • Jednoduché mytí

Skleněnou poklici i keramickou nádobu je možné jednoduše umýt v myčce na nádobí.

  • Uložení hotového pokrmu

Pokud potřebujete uložit hotový pokrm na později, můžete jednoduše uložit keramickou nádobu i se skleněnou poklicí do lednice.

  • Upozornění na závěr

Na rozdíl od modelů Saute není možné keramickou nádobu použít v případě vaření na sporáku.

6) CrockPot SCCPRC507B

Oblíbená volba

5 Crockpot Sccprc507b

Celý přístroj se dohromady skládá ze 3 částí – základní jednotky s topením, vyjímatelné keramické nádoby a skleněné poklice s úchytem. Samotnou nádobu přitom můžete bez obav umístit do klasické nebo mikrovlnné trouby. Rovněž vám skvěle poslouží pro servírování pokrmů a jejich uchování v chladničce.

Nastavte si dobu vaření – prostřednictvím digitálního časového spínače si můžete jednoduše nastavit dobu vaření. Na předním displeji se vám poté bude zobrazovat zbývající čas do konce přípravy.

Jednoduchá a rychlá údržba – vyjímatelnou nádobu a skleněnou poklici můžete mýt teplou vodou a saponátem, nebo je bez obav umístit do myčky nádobí.

Shrnutí v bodech

  • Pomalý hrnec vybírejte podle tvaru, příkonu i funkcí, které nabízí.
  • Koukejte i na délku kabelu pomalého hrnce, aby vám šel adekvátně zapojit do zásuvky.
  • Oválný tvar mísy se hodí pro úpravu velkých kusů masa nebo drůbeže.
  • Teplota v pomalém hrnci nepřekračuje bod varu, většinou se pohybuje do hranice 95 stupňů.
  • Vnímejte rozdíly mezi pomalým a multifunkčním hrncem.
  • vyšší cena pomalého hrnce většinou odpovídá kvalitě použitých materiálů a množství funkcí.

Pomalý hrnec je dokonalý společník do každé kuchyně. Díky němu připravíte ty nejsilnější vyvary, které oceníte především v sychravém období. Omáčky, dušená masa i různé druhy zeleniny jsou také velmi chutně a především zdravě připraveny. Takže zálibu v pomalé úpravě pokrmů najde i člověk, co by rád redukoval svou váhu. Zpočátku se nedivte jiné chuti, než jste možná zvyklí, časem si ji oblíbíte a nebude chtít jinak, za to vám ručíme.

Instruktážní video

Autor článku:

Zajímá vás něco o nás a jak vybíráme produkty? Garant článku: Daniel Hanuš

Podobné články

Napsat komentář

5/5 - (11 votes)