TOP 9: Nejlepší dlažba do garáže 2024 – inspirace, cena


Výběr redakce

Nadčasový vzhled & příznivá cena

Cena od: 400 Kč


Industriální styl

Dlažba v populárním stylu

Cena od: 500 Kč


Oblíbená volba

Pro fanoušky trendů a originality

Cena od: 1 100 Kč


Vysoce moderní design

Dejte garáži moderní vzhled

Cena od: 400 Kč

Dlazba Do Garaze

Zatímco na výběru dlažby do kuchyně či koupelny si dáváme záležet, dlažbu do garáže mnoho lidí nijak zvlášť neřeší. To je však chyba, která může výrazně snížit životnost podlahy. Jaké vlastnosti by měla dlažba v garáži mít a jaké možnosti trh nabízí? Na to se podíváme v tomto článku. 

V garáži bude patrně parkovat vaše auto, budete tu skladovat nářadí, sekačku, možná i barvy a řadu dalších věcí, které představují určitou zátěž a mohou podlahu poškodit nebo znečistit. Z toho důvodu je důležité věnovat pozornost vlastnostem dlažby, aby všechny tyto výzvy zvládla. Jsou to především tyto parametry:

  • Otěruvzdornost (PEI 5 nejvyšší stupeň)
  • Dostatečná tloušťka dlaždic (alespoň 7 mm)
  • Protiskluznost (označení R10)
  • Mrazuvzdornost

Potřebné množství dlaždic do garáže si spočítáte snadno. Stačí znát rozměry místnosti a také rozměry vybrané dlažby. Šířku garáže pak vynásobíte její délkou a vydělíte vynásobenou šířkou a délkou dané dlaždice. K výsledku pak připočtěte 10 % jako rezervu pro případ, že by se při instalaci nebo i později některá z dlaždic rozbila. 

Např.: (300 cm x 400 cm):(25 cm x 25 cm) + 10 % (cca 19 dlaždic) = 211

Nadčasový vzhled & příznivá cena

Hledáte do garáže dlažbu s perfektní kombinací výkonu, ceny a designu? Pak by to mohla být ta v imitaci kamene. Svým vzhledem do této místnosti hravě zapadne, zároveň jím skryje i nějaké ty nečistoty, které se v garáži mohou objevit, a pokud se vám do podlahy nechce investovat vysoké částky, oceníte i příznivou cenu.

Design patří k těm nadčasovým a oblíbeným a vybírat můžete z celé řady variant od světlých po tmavou, od jednobarevných verzí po multitónové dlaždice. Stejně tak je k dispozici i spousta rozměrů a nemusíte se tak držet jen tradičního čtverce. 

Přestože cena začíná nízko, u některých, především vzhledově zajímavějších a méně běžných rozměrových variant, se může vyšplhat poměrně vysoko, nenechte se tedy v tomto ohledu “nachytat”. 

Cena od: 400 Kč

VÝHODY

NEVÝHODY

Dlažba v populárním stylu

Garáž a dlažba v imitaci betonu jdou skvěle k sobě, navíc korespondují s aktuálně velmi trendy industriálním stylem. Pokud tedy kromě praktičnosti zvažujete právě i designovou stránku, představuje pro vás “betonová” dlažba zajímavou variantu. 

Pod betonovým designem si zřejmě většina z nás představí šedé čtvercové dlaždice, a určitě se nebude mýlit. I toto provedení ale umí překvapit. K dostání je totiž dlažba i ve světlých, béžových nebo hnědých odstínech, stejně tak i v obdélníkovém tvaru nebo velkoformátovém provedení. Dalším pozitivem je, že nezklame ani cenou, která začíná na velmi příznivých částkách.

Cena od: 500 Kč

VÝHODY

NEVÝHODY

Pro fanoušky trendů a originality

Terrazzo je styl, který slaví velkolepý comeback. Přestože jej má spousta lidí stále spojený se stavbami z minulého století, jedná se o trendy variantu, která do garáže skvěle zapadne. 

Velkou výhodou je variabilita. Terrazzo dlaždice, které jsou tvořeny různě velkými “kamínky” na společném podkladu, jsou k mání v mnoha barevných provedeních a podobách. K dostání jsou jak jednoduché varianty v černobílé kombinaci, tak i odstínově zajímavější verze. Vaše garáž tak může mít podlahu třeba i v zeleno-růžové barvě. Na své si tak přijdou i ti, kdo touží po garážové podlaze, která se bude odišovat. 

Dalším plusem je praktičnost. Pokud se vám na podlahu něco vylije či vysype, na první pohled to nejspíš nebude vidět. 

Nevýhodou je zde cena, která patří k těm vůbec nejvyšším.

Cena od: 1 100 Kč

VÝHODY

NEVÝHODY

Dejte garáži moderní vzhled

Velkoformátová dlažba je aktuálně obrovským trendem, tak proč si ji nedopřát i v garáži? I v této místnosti oceníte jednoduchost a rychlost její pokládky, minimum spár přitahujících nečistoty, které díky velikosti dlaždic vzniknou, i výsledný elegantní vzhled. 

Velkoformátové dlaždice jsou navíc k dostání takřka v jakémkoliv designu. Ať už toužíte po imitaci kamene, dřeva, vyznáváte cotto styl nebo chcete mít podlahu jednoduchou a jednobarevnou, nabídka by vás neměla zklamat. Je jen na vás, jak velký formát dlaždic zvolíte, i to, jaký bude jejich tvar. I v těchto ohledech je nabídka pestrá. 

Mějte pouze na paměti, že přestože cena je v některých případech příznivá, u některých designů se může velkoformátová dlažba poněkud prodražit.

Cena od: 400 Kč

VÝHODY

NEVÝHODY

Neokoukaná a zajímavá varianta

Dalším designem, který má velkou šanci vyniknout právě v garáži, je ten metalický. Napodobuje vzhled nejrůznějších kovů, takže přichází především v tmavých odstínech šedé, hnědé či červené. Výjimkou ale nejsou ani dlaždice ve světlých tónech. Na každé dlaždici se však odstíny barev různě mění, což vytváří zajímavý a také praktický vzhled. Drobné nečistoty se tak v designu ztratí. 

Pestrost barev zde není až tak široká jako u jiných typů dlažeb, zajímavější je však co do tvarů. V nabídce je několik různých rozměrů a určitě se tak nemusíte omezovat na obligátní čtverec. 

Ptáte se na nevýhody? Jednou z nich může být o něco vyšší cena, další pak trochu menší nabídka variant.

Cena od: 800 Kč

VÝHODY

NEVÝHODY

Varianta pro autentický styl

Zajímavou možnost představuje dlažba v imitaci cementu. I ona svým designem skvěle ladí s prostředím garáže a potěší svou nadčasovostí. Překvapí i nabídkou barev. Prim hrají samozřejmě především odstíny šedé, ale k dostání jsou i dlaždice do modra či do růžova. Každá z barev může dodat garáži trochu jiný nádech. Rozhodovat se také můžete mezi dlažbou v jednom tónu pro celistvý výsledek a těmi, na nichž se promítá různých odstínů několik, což může být velmi praktické. 

Nevýhod tu mnoho nenajdeme, zmínit však můžeme o něco omezenější nabídku, co se designů i rozměrů týče.

Cena od: 700 Kč

VÝHODY

NEVÝHODY

Varianta, která z garáže udělá příjemnější místo

Chcete dodat garáži trochu útulnější styl? Pak zaměřte svou pozornost na design cotto. Ten je oblíbený ve spojení s venkovským či toskánským stylem a skvěle se bude vyjímat třeba i v garáži u vaší chaty. 

Tento design nabízí řadu různých provedení. V nabídce jsou nejen rozmanité odstíny, ale také zajímavé vzory či dokonce kresby. Nabízí se tak možnost mezi s sebou rozličné varianty kombinovat a vytvořit originální výsledek. Potěší i tím, že zde nejsou výjimkou teplé odstíny, většinou se u dlažeb do garáže setkáme s těmi studenými.

Pokud rádi vybíráte z pestré nabídky, zde nejspíš budete trochu zklamáni, a nemusí být snadné vybrat variantu, kterou dokonale sladíte se zbytkem interiéru.

Cena od: 800 Kč

VÝHODY

NEVÝHODY

Klasický dekor v praktičtějším pojetí

Z prostoru garáže dokáže udělat příjemné místo dlažba v imitaci dřeva. Tato místnost tak může snadněji splynout se zbytkem domu, pokud máte tyto části nějakým způsobem propojené. A pomůže tomu i samotná nabídka, kdy můžete vybírat z nejrůznějších dekorů dřev. Dosáhnout tak můžete maximálně věrohodného efektu s imitacemi v přírodních tónech světlých i tmavých dřev, nebo vyzkoušet například varianty v šedých nebo nazelenalých tónech. 

Ve srovnání s klasickou dřevěnou podlahou vás keramická imitace potěší snadnější údržbou, celkově vyšší praktičností a také daleko příznivější cenou. Na druhou stranu však na dotek i na pohled poznáte, že se jedná o “napodobeninu”.

Cena od: 800 Kč

VÝHODY

NEVÝHODY

Zařiďte si garáž ve venkovském stylu

Oblíbenou volbou nejen do domácností, ale i garáží, je dlažba v rustikálním stylu. I ta je vyhledávaná především v kombinaci s toskánským, Provence nebo venkovským stylem a potěší hřejivými a příjemnými barvami. Skvěle se vyjímá vedle dřeva i kovu a do garáže tak snadno zapadne. 

Dlaždice v rustikálním stylu nepřicházejí většinou jen v jednom odstínu, ale promítá se jich na nich více. To může být užitečné v tom smyslu, že na podlaze nebude vidět každá nečistota. 

Mezi nevýhody v tomto směru musíme zařadit vyšší cenu a také trochu omezenější nabídku designů.

Cena od: 1 400 Kč

VÝHODY

NEVÝHODY

SEDM tipů, jak vybrat dlažbu do garáže

Pravděpodobně chcete, aby vám dlažba v garáži vydržela co nejdéle. Po jakých parametrech se při výběru dívat?

1) Není dlažba jako dlažba

V první řadě je třeba mít na paměti, že dlažba do garáže má jiné vlastnosti než dlažba například do koupelny. Nehledejte tedy nejlevnější variantu, ale vybírejte skutečně tu, která bude splňovat náročnější potřeby spojené s touto místností.


2) Mrazuvzdorná úprava se bude hodit

Jednou ze zásadních vlastností je mrazuvzdorná úprava dlaždic. Nemusíte tak myslet na to, zda máte garáž dostatečně zateplenou.


3) Otěruvzdornost jako důležitý parametr

Otěruvzdornost udává odolnost dlažby vůči mechanickému poškození. Jelikož vám v garáži mohou padat na zem těžké předměty, zajíždíte do ní autem a skladujete zde nejrůznější nářadí, vybírejte tu s označením PEI 5, která vydrží nejvyšší zátěž.


4) Protiskluzová úprava je základ

Doporučujeme také volit dlažbu s protiskluzovou úpravou. Voda a mokro v garáži není ničím výjimečným a tato úprava tak zajistí vaše bezpečí.


5) I na designu záleží

Jakmile znáte potřebné parametry, můžete vybírat i podle designu. Ten se odvíjí zcela podle vašich preferencí. Můžete vybrat takový, který splyne i s dalším zařízením domu, nebo zvolit řešení “typické” právě pro garáže, jako je podlaha v imitaci betonu a podobně.


6) Dobře zvažte formát

Na základě těchto parametrů můžete vybírat vhodný formát. V nabídce najdete běžné čtvercové i obdélníkové tvary dlaždic, oblíbenou volbou jsou však i velkoformátové dlaždice. Vypadají dobře po stránce designu a zároveň jsou praktické, neboť jejich pokládkou vznikne minimum spár, v nichž se usazují nečistoty.


7) Spočítejte si cenu

Cenové rozdíly mezi jednotlivými typy dlažeb jsou poměrně veliké a výběr dražšího typu se tak může poměrně prodražit. Jestliže je váš rozpočet omezený, stanovte si cenu předem a podle toho vybírejte design dlažby.

Často kladené otázky

Máte ještě nějaké nevyjasněné otázky týkající se dlažby do garáže? V následující sekci na ně možná najdete odpověď.

Cena dlažby do garáže se odvíjí od zvoleného designu i provedení co do parametrů. Rozdíly v přepočtu na metr čtvereční dlažby pak mohou být i v řádech vyšších stokorun. Doporučujeme však nevolit tu nejlepší variantu, ale vždy se ujistit, že nabízí všechny potřebné vlastnosti.

Aby byla dlažba v garáži bezpečná pro používání a zároveň něco vydržela, volte dlažbu s dostatečnou otěruvzdorností (PEI 5) a s mrazuvzdornou a také protiskluzovou úpravou.

Pokud zvolíte dostatečně kvalitní dlažbu, měla by vám vydržet i desítky let. Vše ale záleží i na tom, jaké zátěži bude vystavována a jak se o ni budete starat.

Autor článku:

Zajímá vás něco o nás a jak vybíráme produkty? Garant článku: Daniel Hanuš

Podobné články

Napsat komentář

4.9/5 - (18 votes)