TOP 12: Nejlepší křesla na spaní 2024 - recenze, inspirace


Výběr redakce

Křeslo s příjemnou cenou, designem i prostorem

 Cena: 7000 Kč


Poměr cena/výkon

Designový kousek s příznivou cenou

  Cena: 3000 Kč


Vhodné do dětského pokoje

Originální křeslo do každého pokoje

  Cena: 5500 Kč


Elegantní

Elegantní model nabízející dostatek prostoru
 
  Cena: 11900 Kč
Kresla Na Spani2

Křesla na spaní jsou ideálním kusem nábytku do pokojů pro hosty, do dětských pokojů, ale i obývacích místností. Kdykoliv si na nich můžete posedět a relaxovat například s knížkou, v případě potřeby je pak snadno rozložíte a naskytne se tak prostor pro přespání pro návštěvy. Jak takové křeslo vybrat a na co si dát pozor? Na to odpoví následující řádky. 

Průzkum trhu a vybírání těch nejdůležitějších střípků informací pro výběr produktu či služby: to je naše! Naši redaktoři tráví nad průzkumem článku desítky hodin a celá naše redakce se řídí naším redakčním kodexem

Křesla na spaní se od sebe liší v celé řadě parametrů a vybírat tak můžete podle svých individuálních potřeb. Všechna křesla v našem srovnání mají jedno společné – jsou rozkládací, což slibuje příjemné přespání. Dále se mohou dělit na tyto typy:

  • S područkami – tato křesla jsou pohodlnější na sezení, neboť se můžete příjemně opřít
  • Bez područek – jednodušší varianta, která je sice o něco méně komfortní, ale většinou levnější
  • S úložným prostorem – křesla disponují ve spodní části místem pro uložení například polštáře a deky
  • Bez úložného prostoru – modely bez možnosti uložit předměty do prostoru křesla, většinou však mají příznivější cenu

Křeslo s příjemnou cenou, designem i prostorem

Křeslo Elpenor si výborné místo v našem srovnání zasloužilo hned z několika důvodů. K dostání je v různých barevných variantách a vyniká klasickým a jednoduchým designem, takže snadno zapadne do spousty interiérů. Je opatřeno čtyřmi plastovými nohami a čalouněním zajišťujícím dostatečné pohodlí. Oceníte jeho úložný prostor a každá návštěva pak i ve srovnání s dalšími křesly poměrně velkorysý prostor pro spaní – 190×100 cm. Cenově patří křeslo někam do zlatého středu, takže ani v tomto ohledu nezklame. A podobně je na tom i se svou nosností, která je standardních 90 kg.

Ocenili bychom však bližší informace k materiálu výplně.

Cena7000 Kč
Nosnost90 kg
Úložný prostorano
Rozměry po rozložení190×100 cm
Materiál výplněPUR pěna

VÝHODY

NEVÝHODY

Designový kousek s příznivou cenou

Pokud hledáte křeslo, které nijak nenabourá rodinný rozpočet, ale zároveň v interiéru neudělá ostudu, Eni je rozhodně variantou, jež stojí za zvážení. Potah křesla tvoří mikrovlákno, jehož doménou je elegantní vzhled, a navíc je příjemné na dotek. Pod potahem najdete kvalitní pěnu, takže o komfort při lenošení je také postaráno. Křesla na spaní obvykle neoplývají příliš vysokou nosností, avšak toto je výjimka potvrzující pravidlo a usednout na něj mohou osoby vážící až 120 kg.

Šířka 73 cm však patří k těm méně oslnivým číslům a větší osoby tak nemohou očekávat nijak velký komfort při spaní.

Cena3000 Kč
Nosnost120 kg
Úložný prostorne
Rozměry po rozloženíneuvedeno
Materiál výplněpěna

VÝHODY

NEVÝHODY

Originální křeslo do každého pokoje

Díky několika zajímavým barevným provedením a celkově modernímu designu najde křeslo Dozer uplatnění v mnoha různých místnostech, od obývacích pokojů přes dětské pokoje až po hotely či kanceláře. Je potaženo hladkou textilií a celkově jej tvoří kvalitní materiály, přičemž cena zůstává více než příznivá. Vyšší nohy křesla pak usnadní i úklid.

Ačkoliv je ale křeslo rozložitelné, na spaní pro dospělého člověka určené nebude. Rozměry po rozložení jsou totiž 123×80 cm, což je zkrátka málo.

Cena5500 Kč
Nosnostneuvedeno
Úložný prostorne
Rozměry po rozložení123×80 cm
Materiál výplněneuvedeno

VÝHODY

NEVÝHODY

Elegantní model nabízející dostatek prostoru

Ať už plánujete křeslo postavit kamkoliv, model Novel místnost ozdobí svým elegantním designem. Je potaženo textilem, nohy jsou kovové pro dostatečnou stabilitu. Uvnitř čeká pohodlná pěna, takže nejen sezení, ale i příležitostné spaní na křesle bude příjemným zážitkem. Ten ještě podpoří rozměry křesla, které jsou po rozložení 84×200 cm. Pokud byste si chtěli komfort ještě zvýšit, můžete si přikoupit také ledvinový polštář.

Co je na křesle méně pozitivní, je cena, která patří v našem srovnání k těm nejvyšším. Někomu by také mohl chybět úložný prostor.

Cena11900 Kč
Nosnostneuvedeno
Úložný prostorne
Rozměry po rozložení200×84 cm
Materiál výplněpěna

VÝHODY

NEVÝHODY

Křeslo v klasickém vzhledu s úložným prostorem

Pokud hledáte křeslo klasičtějšího vzhledu, na kterém si při čtení budete moci pohodlně opřít lokty, nepřehlédněte model Mimas. Potěší úložným prostorem, příznivou cenou i dostatečným prostorem při rozložení – 195 x 80 cm. O pohodlné ležení se postarají vlnité pružiny a polyuretanová pěna. Samotné křeslo je potažené látkou a stojí na nízkých plastových nožkách.

V tomto případě není mnoho co vytknout, někteří by však možná ocenili větší výběr barevných variant.

Cena6700 Kč
Nosnost90 kg
Úložný prostorano
Rozměry po rozložení195×80 cm
Materiál výplněPUR pěna

VÝHODY

NEVÝHODY

Jednoduché a moderní křeslo s polštářkem

Moderní a univerzální, tak by se dal ve zkratce popsat design tohoto rozkládacího křesla. Šedá barva je příslibem, že zapadne takřka kamkoliv, stejně jako celkově jednoduchý vzhled. Praktickým i stylovým doplňkem je v tomto případě polštářek, který můžete využít při sezení, ale vhod přijde i při přespání na křesle. Rozložení je díky použitému mechanismu snadné a rychlé.

Po rozložení se vám naskytne prostor 69×181 cm, což ale není zrovna příliš a větší osoby se tu tak nevyspí dvakrát pohodlně.

Cena8700 Kč
Nosnostneuvedeno
Úložný prostorne
Rozměry po rozložení181×69 cm
Materiál výplněneuvedeno

VÝHODY

NEVÝHODY

Praktický a originální model

Křeslo Bersi bude ideální volbou například do dětského či teenage pokoje, a to především díky svému originálnímu vzhledu. Vybírat můžete z několika designů, všechny je ale spojují nepřehlédnutelné barvy a potisky. Ozdobit svůj pokoj tak můžete křeslem ve stylu graffiti nebo třeba motivem Paříže. Ale ani po praktické stránce křeslo nezaostává. Je rozkládací a disponuje úložným prostorem. Prospat se na něm můžete na ploše 190×100 cm, která patří v našem srovnání k tomu nejkomfortnějšímu. Výplň tvoří polyuretanová pěna, z vnější strany je křeslo látkové.

Příjemná je u tohoto modelu i cena a nevýhod tu tak mnoho nenajdeme. Pro někoho by to však mohl být právě vzhled potisků, který je skutečně výrazný.

Cena7000 Kč
Nosnost90 kg
Úložný prostorano
Rozměry po rozložení190×100 cm
Materiál výplněPUR pěna

VÝHODY

NEVÝHODY

Nadčasový model s kapsami

Zatímco spousta rozkládacích křesel působí poměrně jednoduše a většina z nich nemá ani područky, model Radmir je pravým opakem a hodí se i pro náročné. Už na první pohled působí bytelně a nechybí mu ani některé vychytávky. Jednou z nich je polštář, který je součástí křesla, druhou pak praktické kapsy na bocích, kam můžete schovat třeba časopis či ovladač na televizi. Bonusem je tu látka Velvet, kterou je křeslo potaženo a která na pohled působí velmi luxusním dojmem.

Ovšem najdou se i méně propracované stránky. Kromě vyšší ceny musíme u tohoto křesla upozornit na šířku, která je pro spaní pouze 64 cm.

Cena14100 Kč
Nosnostneuvedeno
Úložný prostorne
Rozměry po rozložení193,5×64 cm
Materiál výplněneuvedeno

VÝHODY

NEVÝHODY

Prostorný a propracovaný model s dobrou cenou

Dalším křeslem v univerzálním designu je model Tunis. Zdobí jej šedé čalounění, které nechybí ani v zadní části, takže křeslo můžete umístit i do prostoru. I když bude patrně sloužit k přespání jen výjimečně, můžete se spolehnout, že si vaši hosté nejspíš nebudou stěžovat. Prostor na přespání je totiž dostatečný, 80×200 cm, a polyuretanová pěna na dřevěných lamelách také slibuje dostatečný komfort. Nechybí zde ani praktický úložný prostor. Součástí křesla je i zádový polštář, který představuje zajímavý a pohodlný prvek.

Vzhledem k ceně, která patří do zlatého středu, tu není moc co vytknout. V jinak podrobném popisu výrobce však chybí informace o nosnosti, která patří k důležitým parametrům.

Cena8000 Kč
Nosnostneuvedeno
Úložný prostorano
Rozměry po rozložení200×80 cm
Materiál výplněPUR pěna

VÝHODY

NEVÝHODY

Křeslo s neotřelým vzhledem i barvou

Netoužíte po šedém křesle a chcete oživit prostor výraznější barvou? Rozkládací křeslo Wriar by pro tyto účely mohlo být tím pravým. Má nepřehlédnutelnou hořčicovou barvu (možná je však i individuální úprava odstínů), na opěradle i sedáku je prošité a dostanete k němu také dva dekorativní polštářky. Ty se mohou hodit například v případech, kdy budete křeslo využívat k přespání. To bude díky pružinám a PUR pěně v rámci možností skutečně pohodlné. A praktickým bonusem je zde i úložný prostor.

Co se týče šířky, měla by být pro přespání dostatečná, ovšem kompletní rozměry po rozložení výrobce neuvádí, což hodnotíme jako hlavní nevýhodu.

Cena7500 Kč
Nosnostneuvedeno
Úložný prostorano
Rozměry po rozloženíneuvedeno
Materiál výplněPUR pěna

VÝHODY

NEVÝHODY

Model v mnoha barevných kombinacích

Ať už toužíte po křesle hnědém, šedém, nebo nepřehlédnutelném zeleném či žlutém, mohl by vás potěšit model Vivian Gold, který přichází v mnoha různých barevných provedeních. Je látkové a vyniká elegantním vzhledem, zároveň je ale i velmi propracované. Nechybí zde úložný prostor, součástí je dekorativní polštář a pružiny v kombinaci s PUR pěnou slibují kvalitní přespání příležitostné návštěvě. Tu potěší i plocha po rozložení, která činí 80×196 cm, což bude pro průměrně vysokého člověka dostačující.

Pokud vás moderní design křesla zaujal, jistě vás potěší i příznivá cena. Jediné, co nám u tohoto modelu chybí, je údaj o nosnosti.

Cena8300 Kč
Nosnostneuvedeno
Úložný prostorano
Rozměry po rozložení196×80 cm
Materiál výplněPUR pěna

VÝHODY

NEVÝHODY

Jednoduchá varianta se skvělou cenou

Hlavní výhodou tohoto křesla je skutečně nízká cena, která patří k těm vůbec nejpříznivějším v našem srovnání. Za pár stovek však dostanete křeslo, které neurazí ani svým vzhledem, ani funkčností. Má jednoduchý a moderní design a potěší látkou nenáročnou na údržbu. Nosnost 120 kg bude dostatečná pro většinu jeho uživatelů a v případě potřeby jej můžete rozložit na plochu 180×60 cm.

Šířka tedy sice není nijak oslnivá, na příležitostné přespání však nejspíš bude stačit.

Cena1800 Kč
Nosnost120 kg
Úložný prostorne
Rozměry po rozložení180×60 cm
Materiál výplněneuvedeno

VÝHODY

NEVÝHODY

OSM tipů, jak vybrat křeslo na spaní

Ať už hledáte levnější model pro příležitostné využití, nebo kvalitnější křeslo na časté přespávání, vyplatí se zvážit následující tipy.

1) Pozor na způsob rozkládání

Kvalitu přespání určí do velké míry způsob rozkládání křesla. Jednoznačně výhodnější je, pokud se po rozložení leží na spodní straně matrace, tedy na té, na níž se běžně nesedí. Na horní straně totiž snadno vzniknou prosezená místa, která by při přespávání způsobovala nekomfort.


2) Věnujte pozornost výplni

Nejběžnější výplní je klasická PUR pěna, která je na občasné přespání návštěv dostačující. Pokud však plánujete na křesle přespávat častěji, vhodnější výplní bude například studená pěna nebo latex.


3) Cena určuje kvalitu

Cenové rozpětí křesel na spaní je velmi široké a seženete modely s cenou okolo 2000 Kč i varianty s cenou pětkrát vyšší. V naprosté většině případů se však právě cena promítne do vlastností a celkové kvality křesla. Dražší modely bývají vyrobené z kvalitnějších materiálů, slibují vyšší komfort a mnohdy jsou i designově povedenější. Ovšem ne vždy jsou tyto vlastnosti potřeba a jsou i situace, kdy si vystačíte s levnějšími křesly.


4) I design hraje roli

Dá se předpokládat, že křeslo na spaní bude umístěno na viditelném místě a budete jej mít každý den na očích. Z toho důvodu je jasné, že ani jeho vzhled nelze přehlížet a bude důležitým faktorem. Najdete spoustu jednoduchých křesel v univerzálním designu, ale i mnoho originálních kousků, které se mohou stát dominantou daného prostoru. I zde ale často platí rovnice, že čím více si návrháři se vzhledem pohráli, tím více se to odrazí na ceně.


5) Materiál jako důležitý faktor

Křesla přicházejí prakticky ve dvou materiálech, a to v textilu a daleko menší procento z nich pak v kůži. Čalouněná křesla jsou s přehledem nejběžnější, ale i mezi nimi se najdou podstatné rozdíly. Pozornost věnujte otěruvzdornosti materiálu a také jeho údržbě.


6) S područkami, nebo bez?

Spousta modelů, především těch levnějších, se objevuje v designu bez područek. Vypadají moderně a zajímavě, ale nepodceňujte praktickou stránku područek. Umožňují každému sedícímu se do křesla pohodlněji uvelebit a zároveň usnadňují vstávání.


7) Na rozměrech záleží

Velikost hraje u křesel roli a nejde jen o to, zda se vám vejdou na dané místo. Záleží i na rozměrech po rozložení křesla, pokud na něm chcete uložit případné návštěvy. Ne každý model disponuje dostatečnou velikostí, aby se na něm dospělý člověk pohodlně vyspal. Dejte si na to pozor.


8) Neopomeňte nosnost

V potaz je dobré vzít i svou váhu (nebo váhu členů vaší rodiny) a nosnost křesla. Ta se někdy pohybuje okolo 90 kg, což nemusí být vždy dostatečné a ne pro každého je takové křeslo vhodné.

Často kladené otázky

Křesla na spaní jsou ideální do pokojů pro hosty, dětských pokojů nebo třeba i kanceláří, zkrátka do jakéhokoliv prostoru, kde využijete možnost jejich rozložení. Díky tomu získáte improvizované lůžko, kdykoliv budete potřebovat ubytovat návštěvu nebo když budete muset nečekaně zůstat v práci déle. Stejně tak se hodí i do malých bytů a stísněných prostorů, kde není místo na větší gauč či postel.

Většina křesel na spaní se vzhledem k použité výplni pro každodenní přespávání nehodí. Pokud byste jej pro tyto účely potřebovali využít, doporučujeme zvolit co nejkvalitnější model se studenou pěnou či latexem.

Hlavním rozdílem je, že se tato křesla dají rozložit do podoby lůžka a posloužit tak k pohodlnému přespání. Často také disponují úložným prostorem.

Autor článku:

Zajímá vás něco o nás a jak vybíráme produkty? Garant článku: Daniel Hanuš

Podobné články

Napsat komentář

4.9/5 - (18 votes)