12+ nejlepších běžných účtů 2024 – srovnání a recenze (nejlepší banka)

Shrnutí: Běžný účet má dnes takřka každý, a tak není divu, že jejich nabídka je široká. Každý ale vyniká v trochu jiných ohledech a díky mému srovnání si tak lépe vyberete ten, který bude vyhovovat právě vašim potřebám.

  • Za Výběr redakce jsem označil účet Raiffeisenbank, protože umožňuje výběr z několika variant a podporuje 19 různých měn.
  • Pokud chcete prostřednictvím účtu také spořit, zkuste mBank.
  • Pro cestovatele a ty, kdo často operují s cizími měnami, je skvělou volbou Revolut.
  • UniCredit Bank zase nabízí zajímavé slevy na nákupy.

A co se ještě z článku dozvíte? Neochudím vás o tipy, jak běžný účet vybírat, a podívám se i na pár nejčastějších dotazů, které na jejich konto padají.  


Výběr redakce

Raiffeisenbank

Kdy vybrat Raiffeisenbank?

Hledáte klasický účet nebo možnost mít na něm až 19 různých měn? Raiffeisenbank potěší rozmanitými variantami i možností jít o tisícovku do mínusu. 


S chytrým spořením

mBank

Kdy vybrat mBank?

Pokud u běžného účtu oceníte výběry ze všech bankomatů včetně zahraničních zdarma a zároveň si jeho prostřednictvím chcete i něco málo spořit, mBank by mohla být trefou do černého.


Zajímavá alternativa

Revolut

Kdy vybrat Revolut?

Jestliže jste často na cestách v zahraničí nebo pracujete s cizími měnami, těžko najdete lepší variantu než Revolut.


Se slevami na nákupy

UniCredit Bank

Kdy vybrat UniCredit Bank?

Pokud hodně nakupujete a oceníte možnost ušetřit díky programu banky U-šetřete, pak stojí UniCredit Bank za vyzkoušení.

Bezne Ucty

Málokdo se dnes obejde bez běžného bankovního účtu. Chodí nám na něj mzda ze zaměstnání, platíme z něj nájem a další důležité splátky. Na trhu jich ale existuje velké množství, najít ten pravý proto nemusí být úplně jednoduché. V článku vám poradím, jak vybrat ten nejlepší běžný účet. Chybět nebudou ani recenze nejoblíbenějších produktů.

Průzkum trhu a vybírání těch nejdůležitějších střípků informací pro výběr produktu či služby: to je naše! Naši redaktoři tráví nad průzkumem článku desítky hodin a celá naše redakce se řídí naším redakčním kodexem

Běžný účet asi není třeba podrobněji představovat, protože jde o naprostou klasiku. Shrneme si ale nejdůležitější body: jedná se o základní nástroj určený pro správu vašich financí. Na běžný bankovní účet můžete peníze dostávat a zároveň kdykoliv provádět platby. Finanční prostředky na svůj účet přesunete převodem z jiného účtu nebo vložením v hotovosti na přepážce banky či do vkladomatu.

Součástí běžného účtu je poskytnutí debetní karty MasterCard nebo Visa. S tou můžete pohodlně platit u obchodníků nebo online v e-shopech. K běžnému účtu patří také internetové bankovnictví. To využijete k zadávání příkazů k úhradě, inkasa či SIPO plateb. Svůj účet tak můžete spravovat po 24 hodin denně, 7 dní v týdnu.

Důležité je upozornit ještě na to, že běžné účty primárně neslouží ke skladování peněz, ale spíše usnadňují manipulaci s nimi. Za účelem šetření se hodí založit spořicí účet, který vám nabídne lepší zhodnocení úspor.

Obsah článku

Nejlepší běžné účty / bankovní účty

Na základě mého průzkumu jsem vybral ty nejoblíbenější bankovní účty na českém trhu. Kvalitních běžných účtů ale na trhu existuje více, jenom se nevešly do mého srovnání. Níže najdete seznam těch nejlepších, nikoli žebříček. Cílem této sekce je srovnat je a pomoci vám lépe se rozhodnout, která banka bude nejlépe vyhovovat vašim potřebám.

Více než jen bankovní účet

Raiffeisenbank běžný účet recenze

3 zajímavé varianty podle individuálních potřeb

Kdy zvažovat Raiffeisenbank?

Hledáte klasický účet nebo možnost mít na něm až 19 různých měn? Raiffeisenbank potěší rozmanitými variantami i možností jít o tisícovku do mínusu. 

Pro cestovatele nebo operace s cizími měnami ale bude vhodnější účet Revolut.  

Proč jsem vybral Raiffeisenbank?

Běžný účet Raiffeisenbank jsem zařadil proto, že nabízí běžný účet ve třech variantách a všechny si můžete pohodlně zřídit online i na pobočkách.

První z nich, základní Chytrý účet, je zcela zdarma, a to včetně všech příchozích a odchozích plateb a výběrů z bankomatů po celém světě. Aktivní účet, s cenou 49 Kč měsíčně, se pak vyplatí těm, kdo ocení možnost mít na účtu až 19 různých měn. Pokud si zároveň sjednáte hypotéku na bydlení, pak určitě uvítáte slevu 1 % z úrokové sazby. Prémiový účet pro náročné stojí 250 Kč měsíčně, získat jej lze zdarma při měsíčních příjmech nad 50 tisíc Kč. 

Zajímavostí u všech variant je možnost účet přečerpat až o 1 000 Kč bez jakýchkoliv poplatků. 

Uživatelské recenze Raiffeisenbank

Na Facebooku společnosti, financer.com nebo na mapy.cz jsem zkoumal hodnocení banky očima klientů. Mnozí oceňují přehlednou aplikaci, rychlé vyřízení požadavků a objevuje se i chvála na konkrétní pracovníky. Ale stejně tak najdeme i recenze opačné, kdy si naopak na chování některých zaměstnanců lidé stěžují nebo hlásí časté výpadky aplikace. Musím ale říct, že v tomto ohledu žádná banka nevyniká a lidé v jejich případě obecně málo chválí, ale hodně kritizují.  

Vedení účtuZdarma (u základní varianty)
Výběr v ČeskuZdarma ze všech bankomatů
Výběr v zahraničíZdarma ze všech bankomatů
Pobočky117
Sjednání onlineAno

VÝHODY

NEVÝHODY

mKonto od mBank recenze

S chytrým šetřením na různé cíle

Kdy zvažovat mKonto od mBank?

Pokud u běžného účtu oceníte výběry ze všech bankomatů včetně zahraničních zdarma a zároveň si jeho prostřednictvím chcete i něco málo spořit, mBank by mohla být trefou do černého.

Na druhou stranu má ale méně kamenných poboček a výběr zdarma je limitován výší 1500 Kč. 

Proč jsem vybral mKonto od mBank?

Běžný účet mKonto u mBank jsem zařadil jako další variantu, kterou rychle založíte v přehledné aplikaci, online, na pobočce nebo přes telefon. Pokud potřebujete rodinný účet, stanovit je možné 2 spolumajitele účtu. Založení i následné vedení účtu mKonto je kompletně zdarma. Nic nebudete platit ani za příchozí a odchozí platby v ČR nebo SEPA platby v eurech.

Zdarma můžete vybírat ze všech bankomatů po ČR i v zahraničí, podmínkou je ale minimální výběr 1 500 Kč. Hotovost vložíte přes Českou poštu nebo v síti vkladových bankomatů. Samozřejmostí je možnost bezkontaktního placení pomocí Google Pay a Apple Pay.

V čem mKonto mBank vyniká, to je chytré mSpoření. Nastavíte si cíl, na který chcete spořit. Při každé platbě se vám pak stranou automaticky odloží určitá částka, ta se navíc úročí. Spořicích cílů přitom můžete mít až 8. Pochválit musím také přehlednou aplikaci, která umožňuje platby na mobilní číslo nebo QR platby.

Uživatelské recenze mBank

Zkoumal jsem recenze mBank na financer.com, Facebooku banky i na firmy.cz. Hlavním předmětem stížností je zde podle některých nelogické a nepřívětivé prostředí aplikace. Jeden z uživatelů také upozorňuje na to, že za výběry v zahraničí si sice banka samotná poplatky neúčtuje, ale provozovatelé bankomatů často ano. Na druhou stranu právě výběry zdarma, především po ČR, si klienti velmi chválí.

Vedení účtuZdarma
Výběr v ČeskuNad 1 500 Kč zdarma
Výběr v zahraničíNad 1 500 Kč zdarma
Pobočky31
Sjednání onlineAno

VÝHODY

NEVÝHODY

Revolut účet recenze

Zajímavá varianta (nejen) pro cestovatele

Kdy zvažovat Revolut?

Jestliže jste často na cestách v zahraničí nebo pracujete s cizími měnami, těžko najdete lepší variantu než Revolut.

Jestliže ale tyto výhody nedoceníte, nejspíš pro vás bude jednodušší založit si účet u běžné banky, jako je Raiffeisenbank či mBank

Proč jsem vybral Revolut?

Revolut jsem zařadil do srovnání proto, že by mohl nadchnout všechny, kdo často pobývají v zahraničí nebo operují s cizími měnami a zahraničními platbami z jiného důvodu. Nejedná se o klasickou banku, ale o její alternativu s moderním přístupem a mnoha výhodami. Setkáte se tu s bankovními službami, které od běžného účtu čekáte, jako je převod peněz zdarma a výběr z bankomatů, navíc pak nabízí velmi výhodné převody mezi měnami, přičemž podporuje zhruba 140 měn, na účtu můžete držet až 30 různých měn a přijímat platby lze ve více než 26 měnách. 

Účet si zde sjednáte během několika minut online, vše následně řídíte v přehledné aplikaci. Vybírat můžete ze 4 tarifů, kdy základní Standard účet máte zdarma. Varianty Plus, Premium a Metal už jsou zpoplatněné, váží se k nim ale další výhody, jako jsou zvýhodněné převody či pojištění.

Jestli vás zajímá víc informací, mrkněte na samostatnou recenzi Revolut

Uživatelské recenze Revolut

Podrobně jsem zkoumal desítky recenzí na Revolut na Trustpilot, Facebooku společnosti nebo na financer.com. Vyplývá z nich, že většina uživatelů je spokojená. S Revolutem dostali přesně to, co chtěli, tedy snadnou směnu měn a placení, a k tomu přívětivou aplikaci s dalšími službami. Negativní ohlasy padají většinou na hlavu zákaznické podpory, což u větších společností není ničím výjimečným. 

Vedení účtuZdarma (v případě Standard účtu)
Výběr v ČeskuZdarma (s určitými limity)
Výběr v zahraničíZdarma (s určitými limity)
Pobočky1
Sjednání onlineAno

VÝHODY

NEVÝHODY

UniCredit Bank běžný účet recenze

3 typy účtů se zajímavým programem U-šetřete

Kdy zvažovat UniCredit Bank?

Pokud hodně nakupujete a oceníte možnost ušetřit díky programu banky U-šetřete, pak stojí UniCredit Bank za vyzkoušení.

Podle některých však banka není příliš pružná co se týče moderních funkcí, takže jestliže vám na této oblasti záleží, hledejte dál.

Proč jsem vybral UniCredit Bank?

Protože u UniCredit Bank můžete vybírat ze tří typů účtů: Start, Open a Top. U všech vás čekají výběry z UniCredit bankomatů zdarma v ČR i ve světě (u všech ostatních bankomatů je třeba vybrat alespoň 2 000 Kč pro výběr zdarma), využívat můžete slev v rámci programu U-šetřete a každý z nich také zahrnuje jeden klasický běžný účet a jeden běžný účet na spoření s úrokem 5,5 %.

V rámci účtu Start máte všechny tyto výhody zdarma, a to i včetně SEPA plateb. Účet Open pak vychází na 89 Kč měsíčně a nabízí navíc neomezené výběry z bankomatů v ČR i zahraničí zdarma, 3 druhy pojištění a vedení 1 účtu v eurech. K účtu TOP pak navíc získáte kartu Visa Premium a účet v dolarech. Vyjde na 299 Kč měsíčně, ale dosáhnout na něj můžete i zdarma při příjmu nad 40 000 Kč měsíčně.  

Tleskám za bezpečnou mobilní aplikaci podporující otisk prstu i Face ID. Pokud si stáhnete aplikaci U-šetřete, můžete uspořit nějakou tu korunu. Z nabídky stačí vybrat slevu a zaplatit kartou. Částka získaná ze slevy se vám automaticky vrátí zpátky na účet.

Uživatelské recenze UniCredit Bank

Recenzí na UniCredit Bank jsem dohledal ve srovnání s dalšími bankami méně. Nakonec se jich ale pár na mapy.cz nebo financer.com přece jen našlo. Pochvalné hlasy banku označují za spolehlivou, někteří oceňují i zákaznickou podporu. Na druhou stranu je kritizována implementace nových služeb, kdy si klienti stěžují, že stále nefungují například jinde běžné okamžité platby.  

Vedení účtuZdarma v případě varianty Start
Výběr v ČeskuZdarma ze všech bankomatů po splnění podmínky
Výběr v zahraničíZdarma ze všech bankomatů po splnění podmínky
Pobočky120
Sjednání onlineAno

VÝHODY

NEVÝHODY

Moneta Tom Plus recenze

S úsporou až 20 % z nákupů u partnerů

Proč jsem vybral Moneta Tom Plus?

Běžný účet Moneta Tom Plus sjednáte online nebo na pobočce, aktuálně navíc s bonusem 1000 Kč. Samotné založení i následné vedení účtu budete mít zdarma, splnit nemusíte žádné podmínky. Žádných poplatků se nemusíte bát ani u odchozích či příchozích plateb, trvalých příkazů nebo okamžitých plateb.

Bezplatné jsou také výběry z bankomatů, a to doma i v zahraničí. K běžnému účtu Tom Plus Moneta patří debetní karta Standard. Díky programu bene+ můžete při nákupech příjemnou sumu získat zpět.

Mobilní aplikace Smart Banka je perfektní. Přehledná, intuitivní a výborně fungující. Chválím také dokonalé zabezpečení, kdy můžete využít šifrování, otisk prstu či PIN kód. Pokud je pro vás důležitý osobní kontakt, Moneta má pobočky i v menších městech.

Vedení účtuZdarma
Výběr v ČeskuZdarma ze všech bankomatů
Výběr v zahraničíZdarma ze všech bankomatů
Pobočky154
Sjednání onlineAno

VÝHODY

NEVÝHODY

Max banka (dříve Expobank) NEO účet recenze

Běžný účet s výhodami spořicího

Proč jsem vybral Max banka NEO účet?

Expobank NEO účet je svým způsobem na českém trhu jedinečný. Funguje totiž zároveň jako účet spořicí a celý zůstatek (bez omezení a podmínek) se aktuálně úročí úrokem 4,61 % p.a.

Samotné sjednání a vedení běžného účtu je bezplatné bez nutnosti splňovat nějaké podmínky. Zdarma budete mít také veškeré tuzemské platby a příchozí i odchozí SEPA platby. K účtu získáte platební kartu Mastercard Standard, s níž budete mít výběry ze všech bankomatů v ČR i v zahraničí zdarma.

Pozornost věnujte tomu, že založení NEO účtu je možné pouze online. Banka má totiž pouze jednu kamennou pobočku v Praze. Rádi získáváte zajímavé bonusy? Pokud NEO účet doporučíte známému, který si jej následně založí, získáte 500 Kč. 

Vedení účtuZdarma
Výběr v ČeskuZdarma ze všech bankomatů
Výběr v zahraničíZdarma ze všech bankomatů
Pobočky1
Sjednání onlineAno

VÝHODY

NEVÝHODY

Air Bank běžný účet recenze

Se službou Šanon pro pořádek v účtenkách

Proč jsem vybral Air Bank?

Air Bank se snaží váš život dělat jednodušší. Klade proto důraz na maximální přehlednost a jednoduchost. Žádné složitosti není třeba hledat ani při sjednání Air Bank běžného účtu. Ten si snadno založíte z počítače, v mobilu nebo na pobočce, aktuálně navíc za sjednání získáte bonus 500 Kč. Samozřejmostí je vedení zdarma, a to v korunách, eurech i dolarech.

Banka vám poskytne 2 debetní karty. Výběry z bankomatů Air Bank budete mít zdarma, v zahraničí se vás ale bude týkat měsíční poplatek 100 Kč, případně jednorázový poplatek. Vítanou službou je možnost hotovost vybrat přímo u pokladen na více než 6 000 místech v Česku.

Palec nahoru dávám také za výbornou mobilní aplikaci. Díky praktické funkci Šanon už nikdy nebudete mít zmatek v účtenkách. Aktivovat si můžete některou ze slev v nabídce a za rok tak získat zpět třeba 1 000 Kč. Pro zapomnětlivé hlavy je užitečná funkce nechat si ukázat PIN přímo v aplikaci.

Vedení účtuZdarma
Výběr v ČeskuZdarma z bankomatů Airbank
Výběr v zahraničí100 Kč/měsíc nebo jednorázově 35 Kč (v Evropě)
Pobočky32
Sjednání onlineAno

VÝHODY

NEVÝHODY

Fio banka běžný účet recenze

S možností vybrat si číslo účtu

Proč jsem vybral Fio banku?

Běžný účet u Fio banky sjednáte online i na pobočce. Otevření a vedení účtu je bezplatné, řešit nemusíte žádné splnění podmínek. Platit nebudete ani za příchozí a odchozí platby včetně SEPA plateb a inkasa. Zdarma jsou dokonce i všechny standardní SEPA platby v eurech.

Fio banka vám běžný účet zdarma může vést v 15 měnách. Čím banka vyniká nad konkurencí, to je možnost upravit si číslo bankovního účtu na míru.

K účtu náleží bezkontaktní platební karta Mastercard nebo Visa, kromě ní můžete platit i chytrými hodinkami. Spolehnout se můžete na ničím neomezené výběry z Fio bankomatů. Pozor, u cizích bankomatů už to tak jednoduché není, zde je potřeba mít Visa kartu, aby byl výběr bezplatný. 

Vedení účtuZdarma
Výběr v ČeskuZdarma z bankomatů Fio (u Visa karty ze všech bankomatů)
Výběr v zahraničíZdarma v případě Visa karty
Pobočky80
Sjednání onlineAno

VÝHODY

NEVÝHODY

ČSOB běžný účet recenze

S recyklovanou platební kartou potěší srdce ekologa

Proč jsem vybral ČSOB?

ČSOB nabízí běžný účet Plus Konto a také účet Premium, jehož vedení stojí 900 Kč měsíčně, za splnění určitých podmínek (např. příjem alespoň 50 000 Kč měsíčně) za něj však nemusíte platit nic a těšit se ze zajímavých výhod, mezi nimiž jsou například různá pojištění zdarma. 

Plus Konto od ČSOB otevřete rychle a bezplatně, vedení účtu je zdarma bez jakýchkoliv podmínek. Samozřejmostí jsou platby mobilem či hodinkami. Pokud běžný účet chcete vést v cizí měně, počítejte s příplatkem 25 Kč. Ten zamrzí, protože někteří konkurenti stejnou službu nabízejí zdarma. Pokud vám záleží na životním prostředí, potěší vás platební karta z recyklovaného plastu. Z bankomatů ČSOB budete mít výběry zdarma, z cizích pak za poplatek 40 Kč.

S účetem od ČSOB získáte členství ve Světě odměn se zajímavými slevami. Banka rovněž nabízí slevu na hypotéku ve výši 0,1 %. Za sjednání účtu navíc můžete aktuálně získat odměnu 2000 Kč při splnění jednoduchých podmínek. 

Vedení účtuZdarma (v případě Plus Konta)
Výběr v ČeskuZdarma z bankomatů ČSOB
Výběr v zahraničí5 Kč až 100 Kč v závislosti na dané zemi
Pobočky220
Sjednání onlineAno

VÝHODY

NEVÝHODY

Komerční banka běžný účet recenze

S největším množstvím vkladových bankomatů

Proč jsem vybral Komerční banku?

Komerční banka nabízí hned 4 typy účtů. U bezplatného běžného účtu s názvem Můj účet nic neutratíte za jeho založení, vedení ani příchozí platby. Za každou odchozí platbu (včetně trvalých příkazů a SEPA plateb) však počítejte s poplatkem ve výši 6 Kč. To pro někoho může být poměrně významnou vadou na kráse.

Příliš nepotěší ani výběr hotovosti z bankomatů. V případě bankomatů KB a Moneta je výběr zdarma, u jiných bank ale v Česku a v Evropě stojí 39 Kč, mimo Evropu pak 99 Kč. Často disponujete hotovostí, kterou musíte vkládat na bankovní účet? Pak vás potěší rozsáhlá síť vkladomatů od Komerční banky. Na našem území jich najdete celkem 521.

Další typy účtů, Plus, Gold a TOP nabídka, už nefungují bezplatně, pojí se k nim však méně poplatků a součástí některých je třeba i cestovní pojištění.

Komerční banka samozřejmě podporuje moderní platby mobilem a hodinkami. Nadesignovat si můžete svou vlastní platební kartu. 

Vedení účtuZdarma
Výběr v ČeskuZdarma z bankomatů KB a Moneta, z cizích 39 Kč (u účtu zdarma)
Výběr v zahraničíV Evropě 39 Kč, mimo Evropu 99 Kč (v případě účtu zdarma)
Pobočky216
Sjednání onlineAno

VÝHODY

NEVÝHODY

Česká spořitelna běžný účet recenze

S oblíbeným mobilním bankovnictvím George

Proč jsem vybral Českou spořitelnu?

V portfoliu České spořitelny najdete běžné účty Plus a Standard. Vedení účtu je u Standardu zdarma, nabídka služeb je však o něco okleštěnější. Zdarma můžete mít i účet Plus, splnit však musíte hned 2 podmínky. První z nich se týká minimálního příjmu na účtu –⁠ každý měsíc to musí být alespoň 7 000 Kč. Pro splnění druhé podmínky musíte využívat některý z dalších produktů České spořitelny. Pokud splníte pouze první podmínku, týkat se vás bude měsíční poplatek 50 Kč. Při nesplnění obou se tato částka zvedne až na 100 Kč.

Dobrou zprávou je, že za příchozí a odchozí úhrady ani za výběry z bankomatů České spořitelny nic platit nebudete. Při výběru hotovosti z cizího bankomatu počítejte s poplatkem 40 Kč, v zahraničí pak až 125 Kč. To už je poměrně nepříjemně vysoká částka.

Pozitivně naopak hodnotím 2 platební karty k Plus účtu i bezplatnou multiměnovou funkci. Líbí se mi také mobilní bankovnictví George, které většinu času šlape jako hodinky.

Vedení účtuZdarma v případě Standard účtu, u Plus účtu při splnění podmínek
Výběr v ČeskuZdarma z bankomatů České spořitelny, z cizích za 40 Kč
Výběr v zahraničíZdarma z bankomatů Erste Group, z cizích za 125 Kč
Pobočky517
Sjednání onlineAno

VÝHODY

NEVÝHODY

Hello bank! Hello účet recenze

S úrokem 0,5 % ročně

Proč jsem vybral Hello bank!?

Hello bank! je na českém trhu relativním nováčkem, její záda však kryje francouzská BNP Paribas Personal Finance SA. Hello účet si sjednáte zcela zdarma, s poplatky si nemusíte lámat hlavu ani později. Příchozí a odchozí úhrady v Kč nestojí vůbec nic, poplatek se týká pouze odchozí úhrady SEPO. 

K Hello účtu náleží také bezkontaktní platební karta. Z bankomatů Hello bank! si hotovost vyberete zdarma, u bankomatů cizích bank pak máte 3 bezplatné výběry za měsíc. Potřebujete peníze vybírat častěji? Týkat se vás bude poplatek 30 Kč za výběr. Stejná částka je platná také v zahraničí.

Hodně zajímavé je, že i na běžném účtu můžete nechat své finance vydělávat. Hello bank! vám totiž na peníze do 100 000 Kč dá úrok 0,5 % ročně.

Vedení účtuZdarma
Výběr v ČeskuZdarma z bankomatů Hello bank!, z cizích 3 za měsíc zdarma
Výběr v zahraničí30 Kč
Pobočky4
Sjednání onlineAno

VÝHODY

NEVÝHODY

DESET tipů, jak vybrat běžný účet

Tápete při výběru dobrého běžného účtu a nevíte, na co se dívat? Následující sekce vám tento problém, věřím, vyřeší.

1) Dáváte přednost zřízení na pobočce, nebo online?

Hned na úvod si ujasněte, jak si představujete ideální zřízení běžného bankovního účtu. Osobní kontakt je pro vás nade vše? Sjednání nového běžného účtu na pobočce vám umožní většina společností. Některé ale na osobním kontaktu staví více než jiné. Ujistěte se, že daná banka má pobočku ve vašem městě.

Patříte naopak mezi ty jedince, kterým se kvůli zřízení nového běžného účtu nechce běžet na pobočku? Většina bank dnes nabízí možnost běžný účet založit online. To vám může ušetřit spoustu času. Ověřte si ale, že online vyřídíte skutečně vše.


2) Zaměřte se na poplatky za vedení běžného účtu

Při výběru běžného účtu vás samozřejmě musí zajímat také to, kolik za něj zaplatíte. Éra skrytých poplatků už je naštěstí za námi, většina bankovních institucí dnes nabízí běžný účet bez poplatků. Přesto si zkontrolujte, zda nemusíte splnit některé podmínky pro vedení účtu zdarma. Setkat se můžete například s požadavkem na minimální příjem. 


3) Pozornost věnujte i dalším poplatkům

Zjistěte si, jaké služby jsou u vybrané banky zpoplatněné. Víte, kolik vás budou stát výběry z bankomatů nebo třeba platby do zahraničí? Vždy to chce porovnávat komplexně. Někdy po vás sice banka může vyžadovat poplatek za vedení účtu, na druhou stranu vám poplatek odpustí někde jinde. Zhruba si propočítejte, co je pro vás výhodnější. 


4) Ověřte si snadnou dostupnost bankomatů

Pokud rádi platíte hotově a už teď víte, že se neobejdete bez pravidelného vybírání peněz, měli byste mít bankomat vždy po ruce. Banka by proto měla mít širokou síť bankomatů. Pokud jich nemá příliš, ještě to nemusí nic znamenat. Některé společnosti nabízejí bezplatný výběr hotovosti i z bankomatů konkurence.


5) Zjistěte si, jaké máte možnosti v případě vkladů hotovosti

Přeposílání z jednoho běžného účtu na druhý je samozřejmost. Čas od času si na účet budete potřebovat vložit i hotovost? Pak si předem zjistěte, jak budete muset postupovat. 

Některé společnosti umožňují vklady provádět pouze na pobočkách, jiné nabízí tzv. vkladomaty. U některých to budete muset řešit složenkou. Každý z nás dává přednost jiné variantě, každopádně platí, že vložení peněz by pro vás mělo být co nejjednodušší. Podívejte se také na případné poplatky, které se vkladu hotovosti na běžný účet mohou týkat. 


6) Podívejte se na internetové a mobilní bankovnictví

Správu běžného účtu dnes většina z nás řeší přes internet. Řada majitelů bankovních účtů využívá mobilní aplikaci staženou ve svém smartphonu. Ujistěte se, že je internetové i mobilní bankovnictví přehledné a uživatelsky přívětivé. Nejsnáze to zjistíte přečtením zkušeností uživatelů, které najdete například u dané mobilní aplikace.


7) Debetní, nebo kreditní karta? 

Od banky k běžnému účtu dostanete debetní kartu. Tu pak stačí jen aktivovat. Zažádat si ale můžete také o kreditní kartu. Pokud chcete využívat kreditku, určitě si zjistěte, za jakých podmínek vám banka peníze půjčí a do jakého limitu. Dejte pozor na to,že pokud peníze nesplatíte do dohodnutého termínu, bude se vás týkat nepříjemně vysoký úrok.


8) Jedna, nebo více platebních karet? 

Máte účet jen sami pro sebe nebo má být společný s partnerem? V prvním případě tento bod můžete klidně přeskočit. V tom druhém si ověřte, zda partnera můžete uvést jako spolumajitele běžného účtu, nebo zda jeden z vás bude majitel a druhý disponent. Zjistěte si, zda a za jakých podmínek vám banka k účtu vydá druhou platební kartu. Některé společnosti po vás mohou chtít poměrně vysoký poplatek.


9) Podívejte se, zda banka podporuje moderní platby

V Česku strmě roste zájem o platby mobilem či chytrými hodinkami. Pokud jste také propadli moderním technologiím, zkontrolujte si, zda vybraná banka dané platby umožňuje. Dobrou zprávou je, že služby pro bezkontaktní placení Apple Pay nebo Garmin Pay a Fitbit Pay již podporuje velká část společností. Raději si to ale ověřte.


10) Důkladně čtěte

Prostudujte si podmínky, ceník a všechny důležité dokumenty. A to klidně dvakrát. Pokud nějaké části nerozumíte, neváhejte se zeptat pracovníka banky.

Shrnutí: Podle čeho vybrat ideální běžný účet? Odpovězte si na následující otázky. 

✅ Seznámili jste se se všemi podmínkami a rozumíte jim?ano
✅ Nabízí běžný účet to, co od něj očekáváte?ano
✅ Lze jej zřídit vámi preferovaným způsobem?ano
✅ Má banka přehledné internetové bankovnictví?ano

Často kladené otázky

V následující sekci poodhalím ty nejčastější otázky na téma bankovních účtů.

Zvolit můžete založení online, přes mobilní aplikaci, po telefonu nebo na pobočce. Pozornost věnujte tomu, že možnosti se u jednotlivých společností mohou lišit.

K založení běžného účtu vám bude stačit platný občanský průkaz. Některé banky mohou vyžadovat ještě jeden doklad jaho řidičský průkaz nebo kartičku pojištěnce. Pokud účet zakládáte dítěti do 18 let, občanský průkaz bude předkládat jeho zákonný zástupce.

Díky tzv. kodexu mobility je to jednoduché. Není nutné chodit do původní banky, nová banka změnu zařídí za vás. Vyřídit vám může převod zůstatku i trvalých příkazů.

Rozdíl je v čerpání peněz. Pokud vlastníte debetní kartu, platíte skutečně svými penězi přímo z účtu. Při placení kreditkou disponujete penězi banky, díky tomu po vyčerpání vlastních finančních prostředků můžete jít i do mínusu. Bance samozřejmě daný obnos musíte do určitého data vrátit.

Vedle klasického běžného účtu, který využívá většina z nás, se můžete setkat i s dalšími typy. Oblíbené jsou účty dětské a studentské, některé banky nabízejí také speciální účty pro seniory. Dalším druhem je pak účet podnikatelský či devizový. 

Rozdíl je zřejmý už z názvu. Zatímco běžný účet využíváme ke každodenním platbám, ať už příchozím či odchozím, spořicí účet slouží primárně ke spoření, nabízí totiž také zhodnocení úspor. K běžnému účtu také běžně dostaneme platební kartu, ke spořicímu účtu nikoliv. 

Instruktážní video

3.3/5 - (32 votes)

Autor článku:

Zajímá vás něco o nás a jak vybíráme produkty? Garant článku: Daniel Hanuš

Podobné články

Napsat komentář