Nejlepší kurzy vaření online 2024 - recenze (zdarma i placené)
- Aktualizováno: 30.9.2023
Výběr redakce
Oblíbená volba
Oblíbený kurz v AJ
Zajímavá alternativa
Průzkum trhu a vybírání těch nejdůležitějších střípků informací pro výběr produktu či služby: to je naše! Naši redaktoři tráví nad průzkumem článku desítky hodin a celá naše redakce se řídí naším redakčním kodexem.
- TOP 7: Nejlepší online kurzy španělštiny 2024 – recenze, tipy
- TOP 7: Nejlepší online kurzy němčiny 2024 – recenze, tipy
- Nejlepší předporodní kurzy online 2024 – recenze (zdarma i placené)
- Nejlepší online kurzy Photoshopu a grafiky 2024 – recenze (grafický design)
- Nejlepší online kurzy komunikace a asertivity 2024 (sebevědomí)
- Nejlepší online kurzy hry na kytaru 2024 (lekce kytary)
- Nejlepší kurzy šití online 2024 – recenze [šití návod]
- Nejlepší kurzy osobního rozvoje online 2024 – recenze (motivace)
- Nejlepší kurzy online marketingu 2024 – recenze (online)
- Nejlepší kurzy od Online jazyky 2024 – recenze, zkušenosti
- Nejlepší kurzy od Kurzy pro radost 2024 – recenze, zkušenosti
- Nejlepší kurzy líčení online 2024 – recenze (jak na make-up)
- Nejlepší kurzy kreslení a malování online 2024 – recenze (jak kreslit?)
- Nejlepší kurzy jógy online 2024 – recenze (jóga pro začátečníky)
- Nejlepší kurzy focení online 2024 – recenze (úprava fotek)
- Nejlepší kurzy Excelu online 2024 – recenze (začátečníci i pokročilí)
- Nejlepší kurzy angličtiny v Praze 2024 – recenze, zkušenosti
- Nejlepší kurzy angličtiny v Ostravě 2024 – recenze, zkušenosti
- Nejlepší kurzy angličtiny v Brně 2024 – recenze, zkušenosti
- Nejlepší hlasové překladače 2024 – recenze (elektronické i na mobil)
- 8+ Nejlepší angličtina pro děti 2024 – recenze [online kurzy]
- 22 tipů, jak se naučit anglicky v roce 2024
- 17+ Nejlepší online kurzy angličtiny 2024 – recenze, zkušenosti
- 11+ Nejlepší online kurzy 2024 – recenze (online vzdělávání)
Tyto kurzy jsou určené jak lidem kuchařinou doposud nepolíbeným, kteří chtějí pochopit základy a naučit se vše hezky od začátku, tak i zkušeným nadšencům toužícím nakouknout pod ruce skutečným profesionálům. Světoví šéfkuchaři zde odhalují své triky a rady, které nevyužijete jen pro jeden konkrétní recept, ale při chystání v podstatě každého jídla. Tyto tipy pak vaše umění posunou na úplně jinou úroveň.
Vybrat si však můžete i kurzy zaměřené na konkrétní kuchyni nebo disciplínu, jako je zdobení dortů či pečení chleba.
V podstatě se setkáváme se dvěma základními typy kurzů vaření online. V prvním případě získáte přístup k předtočeným video lekcím, které si přehráváte podle libosti v čase, kdy se vám to hodí. Můžete si je pouštět opakovaně a přístup k nim máte navždy.
Ve druhém případě probíhá samotné vaření přes online stream přímo s daným kuchařem. Je tedy nutné se v daný termín připojit přes počítač či telefon, vařit ale můžete souběžně a zároveň máte možnost s kuchařem komunikovat.
Obsah článku
Nejlepší kurzy vaření online
- Nejlepší recepty české kuchyně
- Online kurz vaření se šéfkuchařem
- Essential Cooking Skills
- Zdobení dortů
- Báječné sushi recepty pro každého
- Online kurz vaření s Martinem Kortusem
- Gordon Ramsay Teaches Cooking Restaurant Recipes At Home
- Pečeme kváskový chléb
- Velký kurz zdobení dortů s mistryní ČR
- TIP: Živé kurzy vaření
Naučte se chystat knedlíky i vynikající svíčkovou
Pokud se chcete zdokonalit v přípravě svíčkové či rajské omáčky, naučit se vařit různé druhy knedlíků a vylepšit své dovednosti v oblasti tradičních polévek, patrně nenajdete lepší kurz než je tento od Radka Pálky. Věnuje se české kuchyni, nechybí v něm žádný z nejoblíbenějších receptů a všechny je představuje odborník na slovo vzatý, jehož kuchařské umění okusil třeba Bill Clinton nebo princ Charles.
Kurz je skutečně obsáhlý, neboť česká kuchyně není rychlá ani snadná. Má hned 17 částí rozdělených podle receptů v délce zhruba od 10 do 30 minut. V závěrečné části se pak naučíte jídla servírovat. V průběhu kurzu budete zásobeni i užitečnými tipy a vychytávkami, které vám vaření usnadní.
Jak zmiňují nadšení účastníci kurzu, lekce si užijí i začátečníci, ale spoustu praktických rad a vylepšení zde objeví i zkušenější kuchaři. Lidé si chválí jednoduchost receptů a také to, že jsou jídla skutečně vynikající.
Zdarma můžete nakouknout pod pokličku přípravě oblíbených českých polévek, kompletní kurz je pak k dispozici za cenu 1 990 Kč. Přístup k němu budete mít už navždy, a to včetně aktualizací.
VÝHODY
- Obsáhlý a propracovaný kurz
- Vhodný pro začátečníky i pokročilé
- Obsahuje řadu receptů i tipů
NEVÝHODY
- Nenašli jsme
Mořské plody, Itálie, česká kuchyně i brunch formou živého vysílání
Jestliže se nechcete ochudit o zážitek z vaření “naživo”, ale užít si jej z pohodlí domova, trefou do černého budou kurzy s Ondrou Molinou, který vařil v michelinských restauracích v různých koutech světa. Pod jeho vedením se tak můžete ponořit do tajů přípravy mořských plodů, italské a české kuchyně nebo se naučit přichystat dokonalý brunch.
A jak kurzy probíhají? Po výběru jedné ze čtyř variant si společně s kuchařem a dalšími účastníky domluvíte termín živého vysílání. Komplikací se nemusíte obávat, na využití poukazu máte 12 měsíců a maximální počet účastníků jednoho kurzu je 6 osob, takže budete mít šéfkuchaře téměř pro sebe. Před samotným live streamem dostanete seznam potřebných surovin, abyste si vše stihli včas nakoupit, a ve většině případů i předtočená videa, která vám pomohou s přípravou. Pak už stačí se ve stanovený termín přihlásit přes počítač či telefon k vysílání a začít vařit. Kurz trvá zhruba 3 hodiny a vyjde na 1 210 Kč.
Potěší všechny, kdo se chtějí naučit něco nového, vyzkoušet i méně tradiční recepty a zároveň mít stále možnost se na cokoliv zeptat přímo šéfkuchaře.
VÝHODY
- Kurz probíhá formou live streamu, kdy je možné se doptávat
- Maximální počet účastníků je 6
- Předem získáte seznam surovin i předchystaná videa
NEVÝHODY
- Je třeba počítat s konkrétním časem konání
Naučte se základy od profesionála
Než začnete přemýšlet, co uvaříte, měli byste nejdříve vědět, jak vařit, to je hlavní myšlenka tohoto online kurzu. Probíhá v angličtině a naučí vás ty nejzákladnější techniky, které využijete ať už budete později chystat cokoliv, jako je krájení či blanšírování zeleniny, příprava rýže a podobně. Nepřijdete ale ani o kompletní recepty a naučíte se připravovat třeba holandskou omáčku či těstoviny aglio olio. Celkem vás čeká 17 užitečných ukázek, jenž vám pomohou vylepšit kuchařské dovednosti.
Plná cena kurzu je 44,99 € a získáte za ni celoživotní přístup k daným videím.
Kurzem už prošla celá řada účastníků a většinou si podobu videí, přístup a nadšení lektora a jednoduchost přípravy velmi chválí. Někteří z nich by však ocenili ještě podrobnější vysvětlení některých základů, jako je správné držení nože a podobně.
VÝHODY
- Vhodné i pro naprosté začátečníky
- Ukázka užitečných technik i základních receptů
NEVÝHODY
- Kurz není dostupný v češtině
Potěšte své blízké vlastnoručně vyrobenými a zdobenými dorty
Růžičky, mašle, potahování dortů ale i kompletní výrobu několika oblíbených typů dortů vás naučí tento cukrářský kurz certifikované lektorky Zdeňky Michnové. Skládá se z deseti jednotlivých lekcí, z nichž se každá věnuje různým technikám nebo receptům a postupům. Většina lekcí trvá zhruba 30 minut, takže se vše naučíte krok za krokem. Spokojení účastníci si chválí nejen užitečnost tipů a inspirativní podobu videí, ale i samotnou lektorku, která vše vysvětluje srozumitelně a podrobně. V neposlední řadě si chválí i příznivou cenu kurzu, která je v plné výši 1 590 Kč. První čtyři lekce jsou však přístupné i zdarma a můžete se tak podívat, zda vám daná forma bude vyhovovat.
Kurz potěší začátečníky i nadšené cukráře amatéry, kteří chtějí své umění vylepšit a naučit se nové techniky. Pravdou však je, že si na své přijdou spíše zastánci tradičního stylu zdobení a nejnovější trendy zde nečekejte.
VÝHODY
- Příznivá cena kurzu
- Vysvětlení postupu krok za krokem
- Oceňovaný přístup lektorky
NEVÝHODY
- Zdobení dortů je spíše klasické, což nemusí uspokojit každého
Od vaření rýže až po sushi art
Propadli jste kouzlu sushi a chcete si jej připravovat i doma? Naučit se jej můžete v největším a nejobsáhlejším videokurzu u nás s Šonem Chungem a Monikou Brýdovou. Právě spojení těchto dvou osobností je na celém kurzu velmi zajímavé a díky němu si jej užijí například i vegani. Zatímco Šon Chung se věnuje přípravě tradičního sushi, Monika Brýdová ukáže veganské varianty a také účastníky zasvětí do tvoření “sushi art”.
Kurz však samozřejmě postupuje od úplných základů. V 19 lekcích vysvětluje vaření rýže, úpravu masa, přípravu náplní a zeleniny, věnuje se omáčkám k sushi, způsobu servírování a samozřejmě motání rolek a různým druhům sushi včetně sladkého.
Spokojení účastníci jsou nadšení sympatickým přístupem lektorů a také pestrostí vyrobených sushi rolek.
Celý kurz vyjde na 3 990 Kč, což je sice vyšší částka, ale k více než 4 hodinám materiálu získáte přístup doživotně a dozvíte se skutečně vše potřebné.
VÝHODY
- Jeden z nejobsáhlejších videokurzů na přípravu sushi u nás
- Kompletní příprava krok za krokem
- Tradiční i veganské varianty
NEVÝHODY
- Vyšší cena
Šéfkuchař a prvotřídní suroviny až k vám domů
Martin Kortus je absolventem Francouzského kulinářského institutu v New Yorku, působil jako privátní kuchař či gastronomický poradce, nyní se věnuje škole vaření Laboratorio. O své zkušenosti se může podělit i s vámi, stačí si vybrat jedno z několika menu, které si spolu s ním připravíte.
Nabídka chodů, které kurz nabízí, se často mění, například podle aktuální sezóny, což je velkou výhodou, snadno tak natrefíte na menu, které vám skutečně sedne. Po zaplacení kurzu (stojí 3 490 Kč) stačí vybraný kurz i s termínem nahlásit a následně obdržíte informace o přesném průběhu kurzu a link na živé vysílání, které proběhne v daný termín přímo s Martinem Kortusem. Trvat bude zhruba 3 hodiny a můžete se tedy v průběhu kurzu na cokoliv ptát. V den kurzu vám také až domů dorazí potřebné ingredience, avšak tato možnost platí bohužel jen pro Prahu.
VÝHODY
- Výběr z několika menu
- Zaslání surovin až domů
- Live stream přímo s kuchařem
NEVÝHODY
- Doručení surovin probíhá pouze po Praze
Naučte se vařit jídlo jako z restaurace s kuchařskou ikonou
Gordon Ramsay je v oblasti gastronomie naprostou legendou. Pokud jste jeho kuchařské umění obdivovali v televizi, nejspíš vás potěší i jeho online kurz, díky kterému si můžete doma připravit jídlo jako z restaurace a naprosto tak ohromit své hosty.
V celkem 15 lekcích, které trvají dohromady něco málo přes 4 hodiny, Gordon představuje hned 13 receptů z běžných ingrediencí, které zahrnují kompletní menu od předkrmů až po dezert. Podělí se s vámi o tajemství přípravy, které učí i další šéfkuchaře, ukáže přesné postupy a také se přiučíte tomu, jak jídlo může vypadat na talíři neodolatelně. Obrázek o opravdu vysoké úrovni kurzu si můžete udělat už z traileru a ukázkové lekce.
Vedle toho, že je kurz v angličtině, je menší nevýhodou i způsob platby. Platíte za celé členství na platformě MasterClass, kde vám jsou zpřístupněny stovky dalších kurzů, ale není možné si zaplatit jen jediný. Členství vychází na 374 Kč za měsíc a je účtováno ročně.
VÝHODY
- Kurz na špičkové úrovni
- 13 originálních receptů
- Velmi populární lektor
NEVÝHODY
- Pouze v angličtině
- Nelze si zaplatit kurz samostatně, nutné je kompletní členství
Zjistěte jak upéct výborný kváskový chléb
Pečení kváskového chleba je tak trochu věda, tento kurz ale jeho přípravou provede od samotného začátku a čerstvý a voňavý pecen si budete moci upéct kdykoliv na něj dostanete chuť.
Postup vysvětluje lektor Pavel Fara skutečně detailně, takže je kurz vhodný i pro ty, kdo se chystají na svůj vůbec první chléb. Podle účastníků zde pár tipů ale objeví i ti, kdo už mají něco napečeno. Zjistíte, jaké suroviny jsou potřeba, jak si udělat kvásek a jak jej uchovávat, získáte tipy na správné hnětení a kynutí těsta a samozřejmě i na to, jak jej péct, ošetřit a uchovávat. Celkem je kurz rozdělen do tří lekcí po zhruba 20 minutách.
Kurz můžete shlédnout zcela zdarma, což je velkou výhodou. Lidé si jej také houfně pochvalují, i když někteří by ocenili konkrétní recept a pro část lidí byl kurz trochu zdlouhavý.
VÝHODY
- Kurz je zcela zdarma
- Detailní vysvětlení postupu od začátku až do konce pečení
NEVÝHODY
- Chybí zde konkrétní recept
Vytvořte si dort s jedlou fotografií, autíčkem či jednorožcem
Výrobu jednorožčího, Minecraft, svatebního či populárního “naked” dortu představuje ve svém kurzu Eva Dlouhá, která se může chlubit titulem Mistr Cukrářky ČR. Dozvíte se, jak takové dorty sestavit, zahladit, potáhnout a samozřejmě také ozdobit, a to za použití různých technik. Nepřijdete například o zdobení jedlou fotografií ani výrobu 3D dortu.
Lekce má hned 13 dílů, z nichž některé trvají i hodinu. Vše je tedy prezentováno velmi podrobně a i v případě, že jste v oblasti zdobení začátečníci, byste vše měli zvládnout. Představu si můžete udělat díky ukázkovým lekcím zdarma.
Cena celého kurzu je 1 890 Kč a k lekcím získáte přístup navždy. Kurzem prošlo už téměř 1 500 účastníků, a přestože si jej většinou pochvalují, někteří by ocenili větší originalitu prezentovaných dortů.
VÝHODY
- Velmi kvalifikovaná lektorka
- Podrobné vysvětlení zdobení i pro začátečníky
- Velké množství ukázek zdobení
NEVÝHODY
- Někteří by ocenili originálnější pojetí dortů
10) TIP: Živé kurzy vaření
Samozřejmě se setkáte i s celou řadou prezenčních, živých kurzů vaření, kdy vaříte v kuchyni společně s dalšími účastníky, případně si pozvete kuchaře přímo k vám domů. Výhodou těchto kurzů je samozřejmě přítomnost lektora, který vám se vším poradí, pomůže a zodpoví všechny otázky. Přesněji tak také získáte představu o tom, jak má jídlo vypadat a zda chutná tak, jak chutnat má. Odpadá také většinou shánění surovin.
Na druhou stranu zde nemůžete vařit podle svého tempa, někoho mohou znervózňovat další účastníci a je možné, že řadu věcí ihned zapomenete. U online kurzů si můžete případně vše přehrát hned několikrát.
SEDM tipů, jak vybrat kurz vaření
Kurzů vaření je celá řada. Abyste si vybrali ten, který splní vaše očekávání a poznatky z něj budete moci skutečně využít i v praxi, zamyslete se nad následujícími tipy.
1) Ujasněte si očekávání
V první řadě je třeba si říct, co od kurzu očekáváte. Některé vám pomohou zdokonalit se v konkrétní oblasti (např. pečení chleba či přípravě mořských plodů), jiné jsou pojaty komplexněji a zaměřují se na tipy k vaření obecně.
2) Na jaké jste úrovni?
Některé kurzy už počítají s tím, že jste někdy drželi v ruce nůž a vařečku. Existují však i takové, které jsou vhodné pro naprosté začátečníky a postupují od úplných základů, jako je krájení cibule a podobně (např. Essential Cooking Skills).
3) Jakou kuchyni preferujete?
Na výběr jsou samozřejmě i obecně pojaté kurzy, ale pokud milujete například Itálii a těstoviny, francouzskou kuchyni nebo nedáte dopustit na českou klasiku, můžete se zaměřit na konkrétní oblast.
4) Zvolte vhodnou formu
Obě formy kurzů, tedy prezenční i online, mají svá pro a proti. Rozhodujícím faktorem zde může být to, zda vám více vyhovuje vaření kdykoliv se vám zachce, v klidu, podle vlastního tempa, ve svém prostředí a využijete možnost video zastavit či jej opakovaně přehrát. Tyto možnosti u živého kurzu nemáte, ale zase je takový zážitek intenzivnější a interakce s lektorem je daleko vyšší.
5) Osobnost lektora
Důležitou roli v tom, aby vás kurz bavil, hraje i samotný kuchař. Skvělé jsou v tomto ohledu ukázkové lekce zdarma, díky nimž zjistíte, zda je vám osoba sympatická a pojetí kurzu vám vyhovuje.
6) Suroviny hrají roli
Rozhodovat se můžete i podle surovin, které jsou v daném kurzu využívány. To může být důležité například u vegetariánů, veganů, ale v potaz je třeba brát i dostupnost těchto surovin v místě vašeho bydliště.
7) Cena
Cena kurzů je různá a často se do ní promítá nejen délka kurzu či popularita šéfkuchaře, ale u prezenčních variant třeba i používané suroviny a podobně. Online kurzy bývají obecně levnější, za ty živé si něco málo připlatíte.
Často kladené otázky
V následujících bodech ještě upřesníme několik nejčastějších otázek, které padají na téma kurzů vaření.
Kolik online kurzy vaření stojí?
Ceny online kurzů se odvíjejí podle své délky, formy, roli může hrát i osobnost a úroveň lektora či služby navíc, které kurz nabízí, jako je například dovoz surovin až k vám domů. Obecně můžeme říct, že cena jednoho kompletního kurzu bývá od 1000 Kč do 4000 Kč.
Budu mít k online kurzu přístup navždy?
To se odvíjí od toho, zda zvolíte kurz živý, nebo předtočený. V případě předchystaných videí k nim většinou máte přístup i po shlédnutí, u živých kurzů tomu tak být nemusí. I u nich však většinou video materiál k dalšímu využití získáte, vždy ale záleží na daném kurzu.
Co k online kurzu vaření potřebuji?
Kromě dostatečně vybavené kuchyně a většinou i surovin k vaření je zapotřebí přístup k internetu a zařízení, na kterém si kurzy přehrajete. Může to být počítač, ale i telefon či tablet.
Autor článku:
Podobné články