Nejlepší kurzy vaření online 2021 - recenze (zdarma i placené)


Výběr redakce

Naučte se chystat knedlíky i vynikající svíčkovou


Oblíbená volba

Mořské plody, Itálie, česká kuchyně i brunch formou živého vysílání


Oblíbený kurz v AJ

Naučte se základy od profesionála


Zajímavá alternativa

Potěšte své blízké vlastnoručně vyrobenými a zdobenými dorty
Kurzy Vareni Online
Vaření doma se opět dostává do kurzu a možná pohltilo i vás. Skvělým způsobem, jak vylepšit své kulinářské dovednosti a objevit nové recepty jsou online kurzy vaření pod vedením řady populárních a vyhlášených kuchařů. Jak takový kurz probíhá a které stojí za pozornost? To vše se dozvíte v následujícím článku.

Tyto kurzy jsou určené jak lidem kuchařinou doposud nepolíbeným, kteří chtějí pochopit základy a naučit se vše hezky od začátku, tak i zkušeným nadšencům toužícím nakouknout pod ruce skutečným profesionálům. Světoví šéfkuchaři zde odhalují své triky a rady, které nevyužijete jen pro jeden konkrétní recept, ale při chystání v podstatě každého jídla. Tyto tipy pak vaše umění posunou na úplně jinou úroveň.

Vybrat si však můžete i kurzy zaměřené na konkrétní kuchyni nebo disciplínu, jako je zdobení dortů či pečení chleba.

V podstatě se setkáváme se dvěma základními typy kurzů vaření online. V prvním případě získáte přístup k předtočeným video lekcím, které si přehráváte podle libosti v čase, kdy se vám to hodí. Můžete si je pouštět opakovaně a přístup k nim máte navždy.

Ve druhém případě probíhá samotné vaření přes online stream přímo s daným kuchařem. Je tedy nutné se v daný termín připojit přes počítač či telefon, vařit ale můžete souběžně a zároveň máte možnost s kuchařem komunikovat.

Naučte se chystat knedlíky i vynikající svíčkovou

Pokud se chcete zdokonalit v přípravě svíčkové či rajské omáčky, naučit se vařit různé druhy knedlíků a vylepšit své dovednosti v oblasti tradičních polévek, patrně nenajdete lepší kurz než je tento od Radka Pálky. Věnuje se české kuchyni, nechybí v něm žádný z nejoblíbenějších receptů a všechny je představuje odborník na slovo vzatý, jehož kuchařské umění okusil třeba Bill Clinton nebo princ Charles.

Kurz je skutečně obsáhlý, neboť česká kuchyně není rychlá ani snadná. Má hned 17 částí rozdělených podle receptů v délce zhruba od 10 do 30 minut. V závěrečné části se pak naučíte jídla servírovat. V průběhu kurzu budete zásobeni i užitečnými tipy a vychytávkami, které vám vaření usnadní.

Jak zmiňují nadšení účastníci kurzu, lekce si užijí i začátečníci, ale spoustu praktických rad a vylepšení zde objeví i zkušenější kuchaři. Lidé si chválí jednoduchost receptů a také to, že jsou jídla skutečně vynikající.

Zdarma můžete nakouknout pod pokličku přípravě oblíbených českých polévek, kompletní kurz je pak k dispozici za cenu 1 990 Kč. Přístup k němu budete mít už navždy, a to včetně aktualizací.

VÝHODY

NEVÝHODY

Mořské plody, Itálie, česká kuchyně i brunch formou živého vysílání

Jestliže se nechcete ochudit o zážitek z vaření “naživo”, ale užít si jej z pohodlí domova, trefou do černého budou kurzy s Ondrou Molinou, který vařil v michelinských restauracích v různých koutech světa. Pod jeho vedením se tak můžete ponořit do tajů přípravy mořských plodů, italské a české kuchyně nebo se naučit přichystat dokonalý brunch.

A jak kurzy probíhají? Po výběru jedné ze čtyř variant si společně s kuchařem a dalšími účastníky domluvíte termín živého vysílání. Komplikací se nemusíte obávat, na využití poukazu máte 12 měsíců a maximální počet účastníků jednoho kurzu je 6 osob, takže budete mít šéfkuchaře téměř pro sebe. Před samotným live streamem dostanete seznam potřebných surovin, abyste si vše stihli včas nakoupit, a ve většině případů i předtočená videa, která vám pomohou s přípravou. Pak už stačí se ve stanovený termín přihlásit přes počítač či telefon k vysílání a začít vařit. Kurz trvá zhruba 3 hodiny a vyjde na 1 210 Kč.

Potěší všechny, kdo se chtějí naučit něco nového, vyzkoušet i méně tradiční recepty a zároveň mít stále možnost se na cokoliv zeptat přímo šéfkuchaře.

VÝHODY

NEVÝHODY

Naučte se základy od profesionála

Než začnete přemýšlet, co uvaříte, měli byste nejdříve vědět, jak vařit, to je hlavní myšlenka tohoto online kurzu. Probíhá v angličtině a naučí vás ty nejzákladnější techniky, které využijete ať už budete později chystat cokoliv, jako je krájení či blanšírování zeleniny, příprava rýže a podobně. Nepřijdete ale ani o kompletní recepty a naučíte se připravovat třeba holandskou omáčku či těstoviny aglio olio. Celkem vás čeká 17 užitečných ukázek, jenž vám pomohou vylepšit kuchařské dovednosti.

Plná cena kurzu je 44,99 € a získáte za ni celoživotní přístup k daným videím.

Kurzem už prošla celá řada účastníků a většinou si podobu videí, přístup a nadšení lektora a jednoduchost přípravy velmi chválí. Někteří z nich by však ocenili ještě podrobnější vysvětlení některých základů, jako je správné držení nože a podobně.

VÝHODY

NEVÝHODY

Potěšte své blízké vlastnoručně vyrobenými a zdobenými dorty

Růžičky, mašle, potahování dortů ale i kompletní výrobu několika oblíbených typů dortů vás naučí tento cukrářský kurz certifikované lektorky Zdeňky Michnové. Skládá se z deseti jednotlivých lekcí, z nichž se každá věnuje různým technikám nebo receptům a postupům. Většina lekcí trvá zhruba 30 minut, takže se vše naučíte krok za krokem. Spokojení účastníci si chválí nejen užitečnost tipů a inspirativní podobu videí, ale i samotnou lektorku, která vše vysvětluje srozumitelně a podrobně. V neposlední řadě si chválí i příznivou cenu kurzu, která je v plné výši 1 590 Kč. První čtyři lekce jsou však přístupné i zdarma a můžete se tak podívat, zda vám daná forma bude vyhovovat.

Kurz potěší začátečníky i nadšené cukráře amatéry, kteří chtějí své umění vylepšit a naučit se nové techniky. Pravdou však je, že si na své přijdou spíše zastánci tradičního stylu zdobení a nejnovější trendy zde nečekejte.

VÝHODY

NEVÝHODY

Od vaření rýže až po sushi art

Propadli jste kouzlu sushi a chcete si jej připravovat i doma? Naučit se jej můžete v největším a nejobsáhlejším videokurzu u nás s Šonem Chungem a Monikou Brýdovou. Právě spojení těchto dvou osobností je na celém kurzu velmi zajímavé a díky němu si jej užijí například i vegani. Zatímco Šon Chung se věnuje přípravě tradičního sushi, Monika Brýdová ukáže veganské varianty a také účastníky zasvětí do tvoření “sushi art”.

Kurz však samozřejmě postupuje od úplných základů. V 19 lekcích vysvětluje vaření rýže, úpravu masa, přípravu náplní a zeleniny, věnuje se omáčkám k sushi, způsobu servírování a samozřejmě motání rolek a různým druhům sushi včetně sladkého.

Spokojení účastníci jsou nadšení sympatickým přístupem lektorů a také pestrostí vyrobených sushi rolek.

Celý kurz vyjde na 3 990 Kč, což je sice vyšší částka, ale k více než 4 hodinám materiálu získáte přístup doživotně a dozvíte se skutečně vše potřebné.

VÝHODY

NEVÝHODY

Šéfkuchař a prvotřídní suroviny až k vám domů

Martin Kortus je absolventem Francouzského kulinářského institutu v New Yorku, působil jako privátní kuchař či gastronomický poradce, nyní se věnuje škole vaření Laboratorio. O své zkušenosti se může podělit i s vámi, stačí si vybrat jedno z několika menu, které si spolu s ním připravíte.

Nabídka chodů, které kurz nabízí, se často mění, například podle aktuální sezóny, což je velkou výhodou, snadno tak natrefíte na menu, které vám skutečně sedne. Po zaplacení kurzu (stojí 3 490 Kč) stačí vybraný kurz i s termínem nahlásit a následně obdržíte informace o přesném průběhu kurzu a link na živé vysílání, které proběhne v daný termín přímo s Martinem Kortusem. Trvat bude zhruba 3 hodiny a můžete se tedy v průběhu kurzu na cokoliv ptát. V den kurzu vám také až domů dorazí potřebné ingredience, avšak tato možnost platí bohužel jen pro Prahu.

VÝHODY

NEVÝHODY

Naučte se vařit jídlo jako z restaurace s kuchařskou ikonou

Gordon Ramsay je v oblasti gastronomie naprostou legendou. Pokud jste jeho kuchařské umění obdivovali v televizi, nejspíš vás potěší i jeho online kurz, díky kterému si můžete doma připravit jídlo jako z restaurace a naprosto tak ohromit své hosty.

V celkem 15 lekcích, které trvají dohromady něco málo přes 4 hodiny, Gordon představuje hned 13 receptů z běžných ingrediencí, které zahrnují kompletní menu od předkrmů až po dezert. Podělí se s vámi o tajemství přípravy, které učí i další šéfkuchaře, ukáže přesné postupy a také se přiučíte tomu, jak jídlo může vypadat na talíři neodolatelně. Obrázek o opravdu vysoké úrovni kurzu si můžete udělat už z traileru a ukázkové lekce.

Vedle toho, že je kurz v angličtině, je menší nevýhodou i způsob platby. Platíte za celé členství na platformě MasterClass, kde vám jsou zpřístupněny stovky dalších kurzů, ale není možné si zaplatit jen jediný. Členství vychází na 374 Kč za měsíc a je účtováno ročně.

VÝHODY

NEVÝHODY

Zjistěte jak upéct výborný kváskový chléb

Pečení kváskového chleba je tak trochu věda, tento kurz ale jeho přípravou provede od samotného začátku a čerstvý a voňavý pecen si budete moci upéct kdykoliv na něj dostanete chuť.

Postup vysvětluje lektor Pavel Fara skutečně detailně, takže je kurz vhodný i pro ty, kdo se chystají na svůj vůbec první chléb. Podle účastníků zde pár tipů ale objeví i ti, kdo už mají něco napečeno. Zjistíte, jaké suroviny jsou potřeba, jak si udělat kvásek a jak jej uchovávat, získáte tipy na správné hnětení a kynutí těsta a samozřejmě i na to, jak jej péct, ošetřit a uchovávat. Celkem je kurz rozdělen do tří lekcí po zhruba 20 minutách.

Kurz můžete shlédnout zcela zdarma, což je velkou výhodou. Lidé si jej také houfně pochvalují, i když někteří by ocenili konkrétní recept a pro část lidí byl kurz trochu zdlouhavý.

VÝHODY

NEVÝHODY

Vytvořte si dort s jedlou fotografií, autíčkem či jednorožcem

Výrobu jednorožčího, Minecraft, svatebního či populárního “naked” dortu představuje ve svém kurzu Eva Dlouhá, která se může chlubit titulem Mistr Cukrářky ČR. Dozvíte se, jak takové dorty sestavit, zahladit, potáhnout a samozřejmě také ozdobit, a to za použití různých technik. Nepřijdete například o zdobení jedlou fotografií ani výrobu 3D dortu.

Lekce má hned 13 dílů, z nichž některé trvají i hodinu. Vše je tedy prezentováno velmi podrobně a i v případě, že jste v oblasti zdobení začátečníci, byste vše měli zvládnout. Představu si můžete udělat díky ukázkovým lekcím zdarma.

Cena celého kurzu je 1 890 Kč a k lekcím získáte přístup navždy. Kurzem prošlo už téměř 1 500 účastníků, a přestože si jej většinou pochvalují, někteří by ocenili větší originalitu prezentovaných dortů.

VÝHODY

NEVÝHODY

10) TIP: Živé kurzy vaření

Samozřejmě se setkáte i s celou řadou prezenčních, živých kurzů vaření, kdy vaříte v kuchyni společně s dalšími účastníky, případně si pozvete kuchaře přímo k vám domů. Výhodou těchto kurzů je samozřejmě přítomnost lektora, který vám se vším poradí, pomůže a zodpoví všechny otázky. Přesněji tak také získáte představu o tom, jak má jídlo vypadat a zda chutná tak, jak chutnat má. Odpadá také většinou shánění surovin.

Na druhou stranu zde nemůžete vařit podle svého tempa, někoho mohou znervózňovat další účastníci a je možné, že řadu věcí ihned zapomenete. U online kurzů si můžete případně vše přehrát hned několikrát.

SEDM tipů, jak vybrat kurz vaření

Kurzů vaření je celá řada. Abyste si vybrali ten, který splní vaše očekávání a poznatky z něj budete moci skutečně využít i v praxi, zamyslete se nad následujícími tipy. 

1) Ujasněte si očekávání

V první řadě je třeba si říct, co od kurzu očekáváte. Některé vám pomohou zdokonalit se v konkrétní oblasti (např. pečení chleba či přípravě mořských plodů), jiné jsou pojaty komplexněji a zaměřují se na tipy k vaření obecně.


2) Na jaké jste úrovni?

Některé kurzy už počítají s tím, že jste někdy drželi v ruce nůž a vařečku. Existují však i takové, které jsou vhodné pro naprosté začátečníky a postupují od úplných základů, jako je krájení cibule a podobně (např. Essential Cooking Skills).


3) Jakou kuchyni preferujete?

Na výběr jsou samozřejmě i obecně pojaté kurzy, ale pokud milujete například Itálii a těstoviny, francouzskou kuchyni nebo nedáte dopustit na českou klasiku, můžete se zaměřit na konkrétní oblast.


4) Zvolte vhodnou formu

Obě formy kurzů, tedy prezenční i online, mají svá pro a proti. Rozhodujícím faktorem zde může být to, zda vám více vyhovuje vaření kdykoliv se vám zachce, v klidu, podle vlastního tempa, ve svém prostředí a využijete možnost video zastavit či jej opakovaně přehrát. Tyto možnosti u živého kurzu nemáte, ale zase je takový zážitek intenzivnější a interakce s lektorem je daleko vyšší.  


5) Osobnost lektora

Důležitou roli v tom, aby vás kurz bavil, hraje i samotný kuchař. Skvělé jsou v tomto ohledu ukázkové lekce zdarma, díky nimž zjistíte, zda je vám osoba sympatická a pojetí kurzu vám vyhovuje. 


6) Suroviny hrají roli

Rozhodovat se můžete i podle surovin, které jsou v daném kurzu využívány. To může být důležité například u vegetariánů, veganů, ale v potaz je třeba brát i dostupnost těchto surovin v místě vašeho bydliště.


7) Cena

Cena kurzů je různá a často se do ní promítá nejen délka kurzu či popularita šéfkuchaře, ale u prezenčních variant třeba i používané suroviny a podobně. Online kurzy bývají obecně levnější, za ty živé si něco málo připlatíte.

Často kladené otázky

V následujících bodech ještě upřesníme několik nejčastějších otázek, které padají na téma kurzů vaření.

Ceny online kurzů se odvíjejí podle své délky, formy, roli může hrát i osobnost a úroveň lektora či služby navíc, které kurz nabízí, jako je například dovoz surovin až k vám domů. Obecně můžeme říct, že cena jednoho kompletního kurzu bývá od 1000 Kč do 4000 Kč.

To se odvíjí od toho, zda zvolíte kurz živý, nebo předtočený. V případě předchystaných videí k nim většinou máte přístup i po shlédnutí, u živých kurzů tomu tak být nemusí. I u nich však většinou video materiál k dalšímu využití získáte, vždy ale záleží na daném kurzu.

Kromě dostatečně vybavené kuchyně a většinou i surovin k vaření je zapotřebí přístup k internetu a zařízení, na kterém si kurzy přehrajete. Může to být počítač, ale i telefon či tablet.

Napsat komentář