8+ Nejlepší angličtina pro děti 2024 - recenze [online kurzy]


Výběr redakce

Vysoce kvalitní a zábavné kurzy se zaměřením i na různé profese



Další na zvážení

Žádné biflování slovíček, pouze poslouchání konverzace = metoda Imitum


Originální pojetí

Kvalitní kurz s jednou z nejnižších cen



Moderní pojetí

Populární aplikace se spoustou funkcí zdarma


Anglictina Pro Deti

Když se zamyslíme nad svými začátky s angličtinou v dětství, pro většinu z nás to nejspíš nejsou vzpomínky zrovna příjemné. Doba však pokročila, v tomto ohledu výrazně, a možností, jak naučit děti anglicky tak, aby je to skutečně bavilo a vytvořily si k jazyku pozitivní vztah, je celá řada. Online kurzy jsou jednou z nich a právě na ty jsme se zaměřili v tomto článku. Co který z nich nabízí a jaký se hodí právě pro vaše dítě? To se dozvíte v následujících řádcích. 

Průzkum trhu a vybírání těch nejdůležitějších střípků informací pro výběr produktu či služby: to je naše! Naši redaktoři tráví nad průzkumem článku desítky hodin a celá naše redakce se řídí naším redakčním kodexem

Online kurzy angličtiny pro děti mají většinou jeden hlavní cíl –⁠ aby výuka děti bavila. K tomu však využívají celou řadu různých metod, které se kurz od kurzu liší. Některé jsou vhodnější pro mladší děti, některé spíše pro větší. Společným znakem je však většinou interaktivní výuka zahrnující hry, písničky, obrázky, říkanky a podobně. Očekávat také můžete spíše kratší lekce. K výuce je zapotřebí přístup k internetu, některé části kurzů však mohou být dostupné ke stažení a následnému procházení offline.

Odborníci a lektoři odpovídají na tuto otázku různě a uvádějí rozličné věkové hranice. Většinou se však shodují v tom, že čím dříve začnete, tím lépe. Ideální je začít v předškolním věku, například ve 3-4 letech. Některé kurzy jsou však určené ještě pro mladší děti a formou her a zpívanek se tak mohou s cizím jazykem setkat dokonce i nemluvňata.

Populární, interaktivní a efektivní kurzy

Platforma Onlinejazyky.cz se řadí k největším a nejoblíbenějším programům na výuku cizích jazyků u nás, funguje už od roku 2013 a nabízí desítky různých kurzů v několika jazycích. Kurzy angličtiny pro děti tu najdeme hned čtyři.

První z nich, Wattsenglish online, je určen pro děti v předškolním věku od 3 do 6 let. Rodilý mluvčí seznamuje děti s novým jazykem přirozeně za pomoci her, písniček a videí, takže se malí žáčci učí intuitivně prostřednictvím běžných situací. Lekce trvají 20 minut a jsou koncipovány pro výuku 3x týdně. Cena je 990 Kč.

Další tři kurzy s cenou 1 890 Kč jsou určené pro děti od 3. do 5. třídy. Vznikly ve spolupráci s učiteli a rodilými mluvčími a zohledňují učivo z běžných učebnic používaných při výuce ve školách. Kurzy tedy slouží k upevnění základů a opakování znalostí, trénovat lze s nimi poslech a výslovnost a rozvíjejí gramatiku. Jsou postaveny motivačně a pomáhají nalézt slabá místa, u nichž je třeba se zaměřit na opakování.

Než se rozhodnete pro investici, můžete kurz vyzkoušet se svými dětmi zdarma.

VÝHODY

NEVÝHODY

Učte se spolu s dětmi slovíčka hravě a zábavně

Za kurzem Angličtina hrou pro děti i dospělé stojí Pavlina Dostálová, která strávila několik let v USA a pracovala tam s dětmi předškolního a školního věku. Jak je z názvu patrné, razí cestu “školy hrou” a věří, že přirozená forma učení doplněná motivací a pozitivní podporou přináší výsledky. V tomto kurzu složeném z 8 zhruba 20minutových lekcí se seznámíte formou her, říkanek, obrázků, písniček i pohybu se slovíčky z různých oblastí, od barev a čísel přes zvířátka až po části lidského těla a oblečení.

V kurzu zjistíte, že si lze slovíčka zapamatovat snadno a “bez mučení”, vzdělávat se můžete spolu se svými dětmi a užít si tak smysluplně strávený čas. Navíc je kurz vhodný třeba i pro učitele.

Kompletní kurz vychází na 990 Kč, první tři lekce jsou však k nahlédnutí zdarma.

VÝHODY

NEVÝHODY

Učte se anglicky stejně jako česky

Portál Angličtina bez biflování využívá k tomu, aby své studenty naučil anglicky, metodu Imitum. Ta spočívá v tom, že cizí jazyk učí přesně tak, jak jsme se naučili česky –⁠ posloucháním a napodobováním řeči ostatních. Nečekejte žádné biflování slovíček a gramatiky, vše si zapamatujete přirozeně, za využití logické paměti. Naučíte se tak anglicky myslet, mluvit i rozumět. A funguje to samozřejmě i u dětí, kterým nabízí tento program 2 kurzy, jeden pro začátečníky a jeden pro děti, které už základní znalost tohoto jazyka mají.

A originální pojetí je patrné i v dalších aspektech kurzů. Jsou namluveny dětmi a rodiči z řad rodilých mluvčích, obsah zohledňuje zkušenosti rodičů i učitelů a je založen i na poznatcích uznaných organizací UNESCO.

Každý z kurzů stojí 990 Kč a vyzkoušet je můžete i zdarma.

VÝHODY

NEVÝHODY

Oblíbený kurz, kde je zábava na prvním místě 

Za projektem EnglishMe stojí tvůrci další populární platformy Help for English. Kurz se vyznačuje tím, že se věnuje specifikům českých studentů, lekce namlouvají Angličané i Američané a hodí se pro všechny věkové kategorie. Pro děti bude užitečný v tom, že si mohou samy vybírat témata, která je zajímají, už v nízkém věku naposlouchají správnou výslovnost a učení s touto platformou je také primárně zábavou a až poté skutečnou výukou. Nechybí ani některé herní prvky, bavit bude děti i soutěžení o zkušenostní body.

Kurz EnglishMe je k zakoupení formou předplatného na 3, 6 nebo 12 měsíců, kdy poslední varianta je cenově nejvýhodnější. Přesto je však pravda, že patří k těm mírně dražším. Potěší ale možností vyzkoušení zdarma na celý jeden týden.

VÝHODY

NEVÝHODY

Angličtina pro miminka a batolata

Projekt GoKids nabízí spoustu kurzů a inspirace pro rodiče malých dětí s cílem podpořit jejich rozvoj, a to s láskou a rozumem. Prolíná se jimi přístup Montessori, který je využíván i v online kurzech angličtiny. Ty jsou nyní k dispozici ve třech variantách, respektive sadách, které lze zakoupit jak samostatně, tak i v kompletním balíčku.

Každá sada obsahuje několik videí sloužících k “rozpovídání” dětí (i těch nemluvících, které mohou komunikovat znakováním), mnoho písniček a také zpěvníky. Zatímco videa si lze přehrávat pouze online, výhodou písniček i zpěvníků je, že si je můžete stáhnout a pustit kdykoliv –⁠ při cestě autem, při hraní, jako ukolébavku… K zakoupeným kurzům pak také zdarma dostanete webinář pojednávající o tom, jak naučit své dítě anglicky, i když vy sami tomuto jazyku dokonale nevládnete. Příznivá je u kurzů také cena, která se pohybuje od 449 Kč za jednu sadu, nejvýhodnější je pak balíček všech tří variant.

VÝHODY

NEVÝHODY

Program stvořený neurovědci

Zajímavý a netradiční způsob výuky angličtiny nabízí program SciLearn, který vznikl ve spolupráci s předními neurovědci a poznatky z tohoto oboru využívá k tomu, aby se děti nový jazyk učily mnohem rychleji a zábavněji a také přirozeně. Co si pod tím představit? Tento program nejdříve mozek na angličtinu připraví, poté ji intenzivně trénuje a přizpůsobuje se úrovni dítěte a následně kontroluje výslovnost a plynulost čtení. A děti bude skutečně bavit –⁠ program totiž vypadá jako počítačová hra, v níž nechybí postavičky, obrázky, zvuky, mluvená řeč… Mimochodem, tato metoda je vhodná i pro dospělé.

V nabídce programu je spousta různých balíčků, ať už podle úrovně pokročilosti nebo podle doby, po kterou máte k online kurzu přístup, k některým navíc získáte určité bonusy a podobně. Právě velké množství možností je v tomto případě na webu lehce nepřehledné a je poměrně složité zjistit, jaký kurz je pro vaše dítě vhodný.

VÝHODY

NEVÝHODY

Kurzy vhodné i pro nejmenší děti

Za kurzy “Anglicky s dětmi” stojí Eva Potociarova, která díky svým třem dětem zjistila, že právě nejmenší děti si dovedou cizí jazyk osvojit stejně, jako češtinu. A nyní s tím pomáhá nejen rodičům, ale také učitelům. Do výuky zakomponovala prvky Montessori přístupu, který je efektivní a zároveň buduje pozitivní vztah k jazyku. Sama autorka navíc říká, že nejde o učení, ale o hraní.

V nabídce jsou dva kurzy. Ten první s cenou 1 400 Kč je určen pro děti ve věku 3 let a mladší, zahrnuje 45 minut ukázek, jak se s dětmi angličtinou zabavit doma i venku, k tomu navíc dostanete pestrou škálu materiálů ke stažení. Druhý kurz za 4 600 Kč je pro děti od 2 do 6 let, jeho zakoupením získáte přístup k 27 videím, písničkám, výukovým kartičkám a mnoha dalším podkladům, které jsou sestaveny do plánu na dvě pololetí. K oběma kurzům získáte časově neomezený přístup.

Ocenili bychom však obsáhlejší ukázku způsobu výuku, k dispozici je tu spíše propagační video.

VÝHODY

NEVÝHODY

Skvělá platforma na výuku zdarma

Spíše o něco starší děti může zaujmout aplikace Duolingo, která nabízí výuku celé řady světových jazyků zábavně, účinně a navíc zdarma. Přestože se tu setkáte i s placenou verzí, která neobsahuje reklamy a přináší i několik dalších vylepšení, patrně si s bezplatnou variantou zcela vystačíte.

Anglicky se zde mohou děti učit prostřednictvím krátkých lekcí, při nichž trénují mluvení, poslech, čtení i psaní. Programem provázejí hravé a veselé postavičky a Duolingo baví i řadou dalších funkcí, jako je motivační program, kdy sbíráte body, nechybí různé výzvy, možnost “soupeření” s kamarády, odemykání nových úrovní a podobně.

VÝHODY

NEVÝHODY

DEVĚT tipů, jak dítě učit anglicky

Jak dítě podpořit ve výuce cizího jazyka, ale zároveň mu tuto činnost neznechutit? Prošli jsme celou řadu podkladů a dali dohromady ty nejužitečnější tipy:

1) Učení musí být hra

Děti si chtějí hrát a toho využijte i při výuce angličtiny. Zvolte takové kurzy, které zahrnují hry a zábavné prvky a zároveň odpovídají věku dítěte. Pokud je u učení dítě znuděné, raději to nechte na jindy.


2) Využijte samolepky

Pomáhá, pokud si dítě slovíčko vizualizuje. Nalepte na předměty u vás doma papírky s anglickými výrazy pro dané věci a společně je opakujte.


3) Sledujte anglické pohádky

Tento tip bude fungovat i u starších dětí. Pusťte jim oblíbenou pohádku či film v anglickém znění s titulky (ať už anglickými, nebo českými).


4) Zpívejte anglicky

Pro lepší porozumění, trénink výslovnosti i opakování slovíček a frází slouží skvěle také písničky. Děti budou bavit ještě více, pokud k nim přidáte i pohyb.


5) Nechte dítě mluvit

Jezdíte na dovolenou do zahraničí nebo se setkáváte s lidmi, kteří anglicky mluví? Nechte dítě, aby anglicky komunikovalo i s dalšími lidmi, nejen s vámi či učitelem.


6) Pořiďte si anglické knížky

Dětské, ale i dvojjazyčné knihy pro starší jsou také skvělým doplňkem běžné výuky.


7) Mluvte spolu anglicky

Nejen ve chvílích, kdy se společně věnujete online lekcím a podobně můžete komunikovat v angličtině. Svou “anglickou chvilku” můžete mít například vždy při snídani, před spaním a podobně.


8) Kratší lekce jsou lepší

Dítě bude více bavit kratší lekce každý den než hodinová lekce jednou týdně. Snažte se to s délkou výuky nepřehánět, snadněji tak udržíte jeho zájem.


9) Začněte brzy

Není třeba na nic čekat, děti se mohou setkávat s angličtinou již velmi brzy, některé kurzy nabízejí i lekce pro batolata a miminka. Začněte však pozvolna –⁠ písničkami, videi, hrami…

Často kladené otázky

Odborné články se shodují, že nejvíce dětem svědčí se s angličtinou setkávat každý den, stačí však chvilka, například pár minut.

Nemusíte umět anglicky dokonale, abyste se mohli výuce dítěte věnovat. Podle některých odborníků není zapotřebí ani perfektní přízvuk, ani gramatika. Dítě mnohé pochytí i z edukačních videí, kurzů, od učitelů a podobně, takže se nemusíte obávat, že byste jej v tomto ohledu naučili něco špatně navždy. Výuku dítěte můžete také pojmout tak, že se budete učit spolu s ním.

K online kurzům je většinou zapotřebí pouze přístup k internetu, ať už z počítače, tabletu či mobilního telefonu. V některých případech se můžete setkat i s materiály, které je dobré si vytisknout.

Autor článku:

Zajímá vás něco o nás a jak vybíráme produkty? Garant článku: Daniel Hanuš

Podobné články

Napsat komentář

4.9/5 - (14 votes)