20 tipů na dechberoucí dárek k padesátinám v roce 2024

Lámete si hlavu s dárky k padesátinám? Víte, jaké dárky se hodí pro muže a pro ženy? A na co si dát pozor? Poradíme vám.


Výběr redakce

Nejvíc netradiční dopravní prostředek.

Orientační cena: od 7 999 Kč


Pro každého

Nejvíce si vážíme toho, co si musíme tvrdě vydobýt.

Orientační cena: od 1 499 Kč


Nevšední zážitek

Za volantem s nostalgií.

Orientační cena: od 2 399 Kč


Personalizovaný dárek

Budou mít na očích váš dar každý den a celý den.

Orientační cena: 2 000 Kč

Darky K Padesatinam

Padesátiny jsou velké životní jubileum. Zároveň si ale oslavenec může zoufat a připadat si starý. Samozřejmě záleží na okolnostech, ale v dnešní době padesátka není žádný věk. Lidé jsou na vrcholu kariéry a životních sil. Máme pro vás seznam dvaceti tipů, které rozzáří oči každého oslavence. Určitě si vyberete.

Průzkum trhu a vybírání těch nejdůležitějších střípků informací pro výběr produktu či služby: to je naše! Naši redaktoři tráví nad průzkumem článku desítky hodin a celá naše redakce se řídí naším redakčním kodexem

U obou pohlaví platí, že chceme zdůraznit, že ještě nejsou staří. U každého na to ale jdeme trochu jinak. Mužům chceme naznačit, že jsou stále silní a zdraví chlapi. Že si vážíme jejich životních zkušeností. Dobrý dárek umožní, aby právě tyto zkušenosti využil a uvědomil si, v čem mlaďochy kolem sebe převyšuje. Samozřejmě, pro šéfa budeme vybírat jiný dárek než pro tatínka.

Ženy musí vědět, že jsou stále krásné. Zdůrazníme jejich ženskost. Rozhodně se vyvarujme toho, co naznačuje, že má co skrývat. Ne, že by třeba poukaz na lifting neocenila. Vyberte si pro něj ale jinou příležitost než oslavu padesátin. Maminkám se samozřejmě hodí nostalgické dárky. Ale opět, zde to se vzpomínáním nepřehánějte. Padesátka je mezník, u kterého chceme co nejvíce odvést pozornost od toho, kolik let je s námi na světě.

Nejlepší tipy na dárek k padesátinám

  1. Vyhlídkový let vzducholodí
  2. Dárková bedna s páčidlem
  3. Projížďka velorexem
  4. Hodinky s gravírováním
  5. Gurmánský kurz vaření
  6. Vtipné narozeninové tričko
  7. Skandinávské přírodní wellness
  8. Domácí degustace vín
  9. Fotokniha
  10. Masážní křeslo
  11. Sada na domácí pražení kávy
  12. Poukaz na dovolenou
  13. Sada nožů
  14. Dárkový balíček podle znamení
  15. Kvalitní šampaňské
  16. Zahradní gril
  17. Stírací plakát 100 věcí, co musíte zažít
  18. Uvařte si vlastní pivo
  19. Pojmenuj si hvězdu
  20. Akupresurní podložka

Nejvíc netradiční dopravní prostředek.

Let balónem je krásný, ale kdekdo s ním už letěl. Stíhačkou třeba ne, ale na to zase každý nemá náturu. Vzducholodí ohromíte. Tento zážitek se hodí pro muže i pro ženy. Můžete si vybrat mezi přeletem nad gotickým Karlštejnem a brněnskou metropolí. Pošlete oslavence samotného prokázat trochu té odvahy nebo mu poskytněte možnost proletět se ve dvou – s partnerem, partnerkou či s nejlepším přítelem nebo přítelkyní. 

Orientační cena: od 7 999 Kč

Nejvíce si vážíme toho, co si musíme tvrdě vydobýt.

Věnujte oslavenci bednu. Čeho? Whiskey, piva, vína, Bailey’s, čokolády – čeho jen si budete přát. Dárek bude překvapení, protože do poslední chvíle nebude obdarovaný vědět, co vlastně dostal. Navíc zařídíte zábavu na oslavu. Oslavenec nebo oslavenkyně bude mít krásné fotky s páčidlem, s výrazem neskonalé námahy na tváři, jak se bude snažit dostat ke svému překvapení. Bedna totiž jinak než páčidlem otevřít nejde. Sladké nebo hořké odměny uvnitř si tak bude obdarovaný o to víc vážit.

Orientační cena: od 1 499 Kč

Za volantem s nostalgií.

Tento dárek se hodí hlavně pro muže. Pokud je váš oslavenec fanda do aut, určitě už ke čtyřicátinám dostal projížďku ve Ferrari. Vy budete originální. Vydáte se jinou cestou. Dopřejte mu poznat, jak se cítil herec Josef Abrhám ve filmu Vrchní, prchni. Spolu se zážitkem darujete možnost zařídit si na celých 20 min legendární Velorex 350. A nebojte, pokud neví, jak na to, personál ho před projížďkou zaškolí.

Orientační cena: od 2 399 Kč

Budou mít na očích váš dar každý den a celý den.

Chcete něco osobního, a přitom vysoce cenného? Pořiďte oslavenci hodinky s gravírováním. Můžete si vybrat jakýkoliv text. Tento dárek se hodí pro ženy i pro muže. Hodinky se v tomto věku tradičně dávají, patří k důstojné výbavě i k módním doplňkům. S osobním gravírováním budete ale originální.

Orientační cena: 2 000 Kč

Posunete umění v kuchyni na novou úroveň.

Darováním kurzu vaření v žádném případě nenaznačujete, že by dotyčný nebo dotyčná neuměli vařit. Právě naopak. Profesionální kuchař je nebude učit vařit základní omáčku, nýbrž jídla, o jejichž existenci neměli doposavad ani tušení. Samotný kurz je postaven zábavnou formou, v jeho průběhu se naučí také vybírat lahodné víno. Po absolvování kurzu obdrží certifikát.

Orientační cena: od 2 999 Kč

Originalita a vtip v jednom triku.

Dřív bývala trika s potiskem obyčejná a nápisy šeredné. Dnes si můžete dopřát skvěle graficky vyvedený nápis, který se na oslavu hodí. Nabízí se mnoho různých stylů a obsah přizpůsobíte věku i zájmům obdarovaného. Trička s nápisem se hodí spíš pro muže, protože ženy, které odrostly pubertě, je už nenosí. Nabízená trička jsou ale velmi kvalitní a váš oslavenec je využije i po oslavě.

Orientační cena: od 399 Kč

Wellness tak trochu jinak.

Ve wellness už všichni byli. To neznamená, že se nechtějí nechat hýčkat kdykoliv znovu. Vy ale můžete být originální. Můžete darovat k padesátinám skandinávské přírodní wellness. Dárek se hodí jak pro příznivce luxusu, tak pro ty, kteří raději spí pod stanem a do pětihvězdičkového hotelu by z principu nevstoupili. Pro ty doporučujeme využít zimní období. V kádi s čtyřicetistupňovou vodou se budou cítit skvěle, i když bude venku mrznout. Jelikož se Ekopark nachází v severočeském Liberci, nebojte, tady mrzne v zimě často.

Orientační cena: od 3 180 Kč

Ochutnejte Itálii z pohodlí domova.

Degustace s profesionálním someliérem je vždy zážitek. Ale kdo slaví padesátiny, tak už určitě nějakou zažil. Možná ale nezkusil, jaké to je, ochutnávat vína a poslouchat výklad přímo doma. Darujte krásné balení šesti vybraných italských vín a online someliérův výklad. Můžete si přesně určit čas, kdy dárková bedna ke dveřím adresáta dorazí.

Orientační cena: od 1 859 Kč

Fotokniha je klasika – zkuste to jinak.

Fotokniha je ideální dárek pro rodiče, ale nejen to. Nebojte se obdarovat kamaráda nebo šéfa. Nejde totiž o formu, ale o obsah. Právě tím můžete vyrazit dech. Šéfovi můžete udělat spolu s kolegy fotoknihu s významnými milníky firmy. Rodičům místo klasiky, která vžene do očí slzy dojetí, nabídněte fotoknihu z jejich poslední společné dovolené nebo s významnými pracovními či sportovními úspěchy. Je tatínek sportovní fanoušek? Vytvořte mu fotoknihu se zážitky s jeho oblíbeným klubem. Kamarádovi nabídněte fotoknihu ze společných akcí, kamarádce z poslední wellness dovolené.

Orientační cena: od 89 Kč

Když oslavenec rád lenoší.

Co naplat, v padesáti člověka záda dost bolí. Zvlášť, pokud má sedavé zaměstnání. Anebo ne? Stále aktivně sportuje a rád si dopřeje masáž po výkonu? Také tehdy ocení masážní křeslo. Takové křeslo potěší skutečně každého. Kdykoliv se do něj posadí, užije si hlubokou relaxaci v domácím prostředí a vzpomene si na vás.

Orientační cena: 10 000 Kč

Když miluje kávu a chce vědět víc.

Máte obdarovat milovníka kávy a lámete si hlavu. Poukaz na kávovou degustaci jste dával loni, kávovar ke čtyřicátinám. Výběrovou kávu radši nedáváte, vždyť on nebo ona se v tom vyzná lépe než vy a ještě budete za hlupáka. Co takhle nechat je stát se pražičem a ukázat, co umí? V dárkové sadě darujete ruční pražičku kávy a dva druhy zelených kávových zrn – z Kolumbie a z Brazílie. Balení samozřejmě obsahuje také podrobný návod. Můžete si z toho zážitku udělat atrakci přímo na oslavě nebo si oslavenec upraží svou kávičku v klidu doma, kdy a jak bude chtít.

Orientační cena: 2 599 Kč

Když nevíte, co chce, ale víte, co potřebuje.

Poukaz na dovolenou se hodí především těm oslavencům, kteří neumí sami moc odpočívat. Už léta honíte kamaráda, aby si vzal jednou dovolenou a méně pracoval? Chcete mamince dopřát odpočinek, který si sama netroufne vzít? Darujte poukaz na dovolenou. Sama si ve velmi bohaté nabídce cestovní agentury Invia vybere. Nemusíte tak dlouze přemýšlet, kam ji poslat, to už je jen a jen na ní.

Orientační cena: od 500 Kč

Dárek pro ostré hochy.

Tento dárek se hodí pro každého, kdo rád vaří. Svým vzhledem ale tato sada nožů připomíná sparťanské meče, proto cílíme spíš na pány. Jeho kuchyni ale dodáte kromě ostří nože také bezpečí. Nože jsou totiž ve stojanu mnohem stabilnější. Do stojanu může nůž vrátit kdykoliv, když ho nepoužívá. Žádné povalování na lince nebo šuplíku. Stojan je navíc protiskluzový a ostří v něm visí volně, takže do něj můžete umístit také mokrý, čerstvě umytý nůž, aniž byste se báli plísní nebo trouchnivění dřeva.

Orientační cena: 1 249 Kč

Dárek pro astrologické nadšence

Lámete si hlavu a nevíte. Ale co když to astrologie může rozhodnout za vás? Darujte balíček podle znamení v horoskopu. Balíček obsahuje čajovou směs namíchanou podle potřeb konkrétního znamení. Dále unikátní šumivé víno se zlatem, kvalitní čokoládu a náramek z kamene, který právě oslavencovo znamení potřebuje ke kvalitnímu životu. Dárková kazeta je navíc velmi krásná a vše je skvěle výtvarně provedeno.

Orientační cena: 690 Kč

To není sekt. To je šampaňské.

Šáňo pijeme každé narozeniny, každý silvestr. Ale kdo z nás kdy ochutnal skutečně pravé šampaňské? Tedy šumivé víno, které se vyrábí jen na jednom místě na světě – ve francouzském Champagne. Takový dárek potěší a zároveň oslní. Hodí se skutečně pro všechny. Znalí milovníci šumivého vína určitě pravým šampaňským nepohrdnou. A kdo ho nikdy neochutnal, tak ten se zase moc rád nechá překvapit nápojem zvučného jména.

Orientační cena: od 1 000 Kč

Gril, který si vezme všude s sebou.

Přenosný gril na dřevěné uhlí se hodí na zahradu i na balkon. Snadno se složí do auta a můžete si ho s sebou odvézt do kempu. Nebo na piknik k vodě. Váš oslavenec už nikdy nebude muset hledat ohniště. Zahradní gril se tradičně dává spíš mužům. Ti rádi při zahradní párty postávají s obracečkou v jedné a s pivem v druhé ruce a znalecky diskutují o propečenosti jejich steaku. Když k dárku přihodíte i uhlí a naložené maso, třeba své umění předvede hned před vašima očima.

Orientační cena: 5 000 Kč

Ukažte, že po padesátce začíná život.

Přesně to totiž tímto dárkem naznačíte. Že teď je čas začít dělat to, co doposavad nedělali. Dárek se díky pěknému výtvarnému provedení hodí spíš pro dámy. Ale úkoly v něm obsažené zvládne i muž. Princip je jednoduchý. Plakát si vystaví na viditelném místě a postupně plní aktivity z nabídky. Až když je setře, objeví se obrázek v celé barevnosti. A co za úkoly má oslavenkyně plnit? Cokoliv – bláznivé pouťové atrakce, posílání valentinky nebo zkusit přežít den bez svého mobilu.

Orientační cena: 249 Kč

Poznejte, kolik námahy se ve vašem pivu skrývá.

Při návštěvě litoměřického pivovárku Koliba se kromě ochutnávky dostane váš oslavenec také k unikátnímu kurzu vaření piva. Vybere si, jaký druh chce zkusit. Potom si pod dozorem zkušeného sládka vyzkouší všechny výrobní fáze. Bude šrotovat, mutovat, scezovat, chmelit i spilkovat. Nudit se rozhodně nebude. Sládek mu taky podá spoustu zajímavých informací. Kurz provází bohaté občerstvení a rozsáhlá ochutnávka místních piv. V kurzu bude dohromady s nanejvýš čtyřmi dalšími osobami. V pivovaru strávíte 12 hodin. Nejlepších 12 hodin v životě pivaře.

Orientační cena: od 4 899 Kč

Nejromantičtější dárek pro zasněné duše.

Romantický dárek, který se hodí zejména pro dámy. Možná má všechno. Splnil jste jí, co jí na očích vidíte. Podívejte se pořádně. Vidíte v jejích očích hvězdy? Co takhle jí jednu hvězdu darovat. V krabičce najdete originální kód vaší hvězdy. Ona si hvězdu pojmenuje a Britská knihovna ji následně zaregistruje. Domů vám do dvaceti dnů přijde certifikát, který si může vystavit. A kdykoliv, když spolu budete pozorovat noční oblohu, můžete tu svou, tu její hledat a vzpomínat na romantickou chvíli, kdy svůj kouzelný dárek rozbalila.

Orientační cena: 699 Kč

Když chcete pomoct od bolesti.

Krásná a barevná akupresurní podložka s imitací kamínků pomáhá zmírnit bolest zad. Při chůzi po podložce, která je mimo jiné příjemná a zábavná, tlačí kamínky na akupresurní body na chodidlech. Zde se nachází body pro jednotlivá důležitá centra v těle. Mimo jiné pro bolest zad. Ale také pro správnou funkci trávení, pro prevenci nachlazení. Masáž chodidel pomáhá také proti ženským problémům, napomáhá správné funkci jater a ledvin. V neposlední řadě se jedná také o účinnou pomůcku v boji proti stresu. A stresu máme v každém věku dost a dost.

Orientační cena: 390 Kč

SEDM tipů, jak vybrat dárek k padesátinám

Nevybrali jste si z našeho seznamu? Nevadí. Každý oslavenec je jiný. Přečtěte si naše tipy a určitě na něco přijdete.

1) Ptejte se a zjišťujte.

Univerzální rada, když obdarováváte kohokoli, je zeptat se někoho, kdo s oslavencem žije nebo pracuje. Mnohem lépe než vy tak bude vědět, co si oslavenec přeje. Můžete se také nenápadně zeptat jeho samotného. Dnes už je zvykem posílat tipy na narozeninové dárky e-mailem celé rodině. O překvapení se neochudíte. Vždyť nevíte, kdo si co vybral a co tedy následně dostanete.


2) Spojte se.

K padesátinám se hodí hodnotné dárky. Pokud nemáte dostatek financí, a přesto byste chtěli darovat drahý zážitek nebo pravé šampaňské, můžete se spojit do větší skupiny s ostatními rodinnými příslušníky nebo s kolegy.


3) Shodněte se s rodinou.

Využijte sílu moderních technologií. Pokud je nad vaše síly sejít se na jednom místě a dohodnout se, kdo co koupí a kdo co zařídí, používejte hromadný e-mail nebo webové aplikace jako Google Doc a Google Sheet. Snadno se tak v reálném čase ujistíte, že váš dárek nikdo jiný nekoupil. Ušetříte tak sobě i ostatním trapné chvilky.


4) Vyhněte se zmínce o věku.

Především u dam buďte opatrní. Padesátka může být pro někoho důvodem k oslavě, pro jiného skokem do hloubi deprese. Váš oslavenec si nesmí připadat starý.


5) Darujte něco nového.

Padesátka může být příležitostí uzavřít jednu kapitolu a začít druhou. Nebo prostě si jen říct, že ještě je dost času vyzkoušet něco nového. Nebojte se experimentovat. Především u mužů je toto ta chvíle, kdy je vybídnete k novému dobrodružství.


6) Pravá chvíle pro zážitky a cestování.

V padesáti letech už má většina rodičů doma odrostlé děti, které se o sebe postarají samy nebo je není třeba příliš hlídat. Také matky už v tomto věku nemusí trnout hrůzou, co se stane s domácností a s dětmi, kdykoliv se vydají mimo dům. Právě teď je tedy čas pustit se do aktivit, které před dětmi s těžkým srdcem odložily. Teď se můžou vydat na cesty a na dobrodružství, která si šetřily “po dětech”. Teď je ta chvíle, kdy mají ještě dost sil, dost času, ale kariéru v suchu a děti v pubertě.


7) Navrhněte dovolenou.

V padesáti letech bývá člověk na vrcholu kariéry. Je to doba, kdy má tu nejtěžší řeholi na své pracovní cestě za sebou a může nechat práci na chvíli ležet. Často ale právě toto neumí. Hlavně majitelé firmy nebo úspěšní manažeři mají sklon k workoholismu. Využijte padesátiny jako příležitost, kdy je upozorníte, že je na čase vzít si dovolenou.

Často kladené otázky

V následujících bodech ještě upřesníme několik nejčastějších otázek, které padají na téma dárků k padesátinám.

U zážitků v našem seznamu nemusíte datum, kdy si oslavenec poukaz vybere, předem znát. Darujete jen zážitek a obdarovaný nebo obdarovaná si sladí dobrodružství se svým kalendářem. Pokud ale dáváte něco jiného, budete se muset zeptat. Nebo použijte webové aplikace jako Google Sheet, kde vám sám nebo sama označí dny, kdy se rozhodně ničeho účastnit nemůže.

Pokud chcete věnovat kytici růží nebo jiné květiny, můžete věnovat jakýkoliv počet. Odborníci na etiketu radí, že máte vždy darovat takový počet květin, kolik let oslavenkyni je. Ve všeobecném povědomí se ale traduje pověra, že sudý počet květin se dává na pohřeb. Proto by asi bylo vhodné se tomuto číslu vyvarovat a darovat lichý počet květů. Na druhou stranu taková kytice sta růží oslní vždy, nezávisle na věku.

Videa

Autor článku:

Zajímá vás něco o nás a jak vybíráme produkty? Garant článku: Daniel Hanuš

Podobné články

Napsat komentář

4.9/5 - (102 votes)