Můj výběr nejlepších 5 elektrokoloběžek a jak je vybrat? [TEST 2024]

Třeba Bluetouch BTXPRO, elektrokoloběžka s příjemnou cenou a s vlastnostmi tak dobrými, že jim takřka nejde nic vytknout. Ale možná se pro vaše účely najde ještě lepší model. Čtěte až do konce, abyste zjistili, jaká volba pro vás bude ideální.

Videorecenze

Vytvořil jsem pro vás video o nejlepších elektrokoloběžkách.

  • Jako pátá se umístila elektrokoloběžka Xiaomi MiPro díky dlouhému dojezdu.
  • Na čtvrtém místě skončil model Lamax S11600 jakožto oblíbenec zákazníků.
  • Jako třetí se umístila elektrokoloběžka Sencor Scooter One S20 s příznivou cenou.
  • A druhý a naprosto nejlepší, pokud nekoukáte na peníze, je W-TEC Tendeal.
  • Já bych vám nejvíce doporučil první místo: Bluetouch BTXPRO, protože nabízí perfektní poměr ceny a kvality a nezaostává v žádném z důležitých parametrů. 
2 Elektrokolobezky

Vydal jsem se na průzkum populárních elektrokoloběžek a sestavil pro vás srovnání těch nejpromakanějších modelů, které jsou k dostání.

 

Jak vybrat elektrokoloběžku

  • Dobře zvažte, kde se svou elektrokoloběžkou budete jezdit. A podle toho zvolte dostatečný výkon. Čím více kopců, tím silnější motor budete potřebovat.
  • Roli bude hrát i rychlost, některé elektrokoloběžky zvládnou třeba jen 20 km/hod, což začátečníkům sice může stačit, ale zkušenější budou chtít svištět rychleji. 
  • Dalším důležitým faktorem je kapacita baterie a dojezdu, díky kterým zjistíte, kolik toho na jedno nabití ujedete.
  • Pozornost věnujte i kolečkům. Platí, že čím jsou větší, tím lepší stabilitu nabízejí. Na druhou stranu se ale hůře ovládají. 6-8 palců se bude hodit do města, větší kola pak do terénu.
  • A nepodceňujte ani praktičnost. Sledujte, jak je elektrokoloběžka těžká a jak snadno se dá složit.

5) Xiaomi MiPro 2

Dlouhý dojezd

Kdy zvažovat Xiaomi MiPro 2?

Hledáte vozítko s oblíbeným vyváženým poměrem výkonu a ceny? Je to přesně tento model od Xiaomi.

Svým výkonem ale nemusí být dostačující třeba pro větší kopce nebo statnější postavy. Zajímavější parametry má v tomto ohledu Bluetouch BTXPRO nebo Bluetouch BT500.

Proč jsem vybral Xiaomi MiPro 2?

Protože je to kousek s parametry, které budou vyhovovat velké většině zákazníků. Možná jimi vyloženě nenadchne, ale rozhodně neurazí, a za cenu okolo 12 tisíc toho zvládne dost. Dojezd 45 km je na ježdění po městě dostačující, stejně jako maximální rychlost 25 km/hod (ačkoliv se samozřejmě najdou větší střely). Průměrná je také váha lehce přes 14 kg i stokilová nosnost. Koloběžku snadno spárujete s aplikací a při jízdě si vybíráte ze dvou režimů podle potřeby. Mezi plusy rozhodně započítávám i oblíbenost mezi zákazníky. V roce 2021 se dokonce stala produktem roku.

Uživatelské recenze Xiaomi MiPro 2

Nijak mě nepřekvapilo, že si kupující v recenzích na Heurece i Zboží nejvíce pochvalují právě super poměr výkonu a ceny. To je prostě tento model ve zkratce. V tomto aspektu podle některých nemá konkurenci. Hodnocení ale vyznívá velmi pozitivně celkově. Dojezd, výkon, spolehlivost, zpracování i design, to jsou nejčastěji oceňované parametry.

Pár kupujících by jen uvítalo o něco promakanější aplikaci, další zase nižší váhu. Ačkoliv se sem tam najdou i další výtky, nejedná se v naprosté většině případů o nic zásadního.

Dojezd:45 km
Maximální rychlost:25 km/h
Výkon:300 W
Nosnost:100 kg
Orientační cena:12 000 Kč

4) Lamax S11600

Oblíbená u zákazníků

Čtvrté místo patří elektrokoloběžce Lamax S11600, která se těší velké popularitě u zákazníků a skvělým recenzím. Vliv na to samozřejmě má i příznivá cena okolo 11 tisíc korun, ale to není všechno. 

Díky rekuperaci, kdy se část energie za jízdy vrací zpět do baterie, zvládne ujet i 40 km, svištět můžete rychlostí až 25 km/hod a jízdu zpříjemní tempomat i dva režimy jízdy. Má velká kola, takže zvládne i nástrahy městské džungle a designéři mysleli i na bezpečnost během jízdy ve tmě. Ovládání usnadňuje i možnost napojení na mobilní aplikaci. Tu si lidé hojně chválí, stejně jako bytelnou konstrukci a výkon. 

3) Sencor Scooter One S20

Příznivá cena

Třetí místo patří koloběžce Sencor Scooter One S20, která je oblíbená především po cenové stránce. Pořídíte si ji totiž za zhruba 7 tisíc korun. Na ježdění po městě, pro které je koloběžka určená, je tento stroj plně dostačující. A to po stránce rychlosti, výkonu i dojezdu. Potěší i vyšší nosností, která je lehce nad průměrem, ale především pak nízkou hmotností. Ta činí 12,5 kg, takže s jejím přenášením se nijak nenadřete. 

Na bezpečnost dohlíží duální brzdový systém a v noci i LED osvětlení. I tuto koloběžku propojíte s aplikací, takže budete moci sledovat stav baterie, ale třeba i pomocí ní stroj zamknout. Tento model se stal produktem roku 2022 a u zákazníků je vzhledem k vlastnostem a příznivé ceně hodně oblíbený.

Dojezd:25 km
Maximální rychlost:25 km/h
Výkon:350 W
Nosnost:120 kg
Orientační cena:7 390 Kč

2) W-TEC Tendeal

Pro náročné

Stříbrná medaile putuje koloběžce W-TEC Tendeal, která bude dobrou volbou pro všechny, kdo se nemusí příliš ohlížet na cenu. Za zhruba 20 tisíc korun získáte parťáka, který vás sveze až 45 km daleko, a to rychlostí až 40 km/hod, což už je pořádná jízda. Využívat přitom můžete 3 rychlostní režimy a jízdu i v nerovném terénu vám zpříjemní odpružení obou kol.

Elektrokoloběžka vyniká i výkonem 700 W, extra širokým nášlapem nebo nosností až 120 kg. Kromě toho také lidé v recenzích oceňují, že stroj zvládne i prudké stoupání až 15°. 




1) Bluetouch BTXPRO

Výběr redakce

Kdy zvažovat Bluetouch BTXPRO?

Pokud hledáte za přijatelnou cenu stroj, který nepokulhává v žádném z důležitých parametrů, je to Bluetouch BTXPRO.

Jestliže je ale váš rozpočet napjatější a vaše nároky jsou spíše nižší, za zvážení stojí i Bluetouch BTX 250.

Proč jsem vybral Bluetouch BTXPRO?

Protože jde o lehkou a velmi skladnou městskou koloběžku, která si poradí i s většími nerovnostmi. Už na první pohled zaujme minimalistickým designem (vybírat můžete ze tří barevných variant), na ten druhý pak hlavně vysokou praktičností. Posuďte sami. Na jedno nabití zvládne i 40 km, váží jen 14 kg, má perforovaná kola pro větší odolnost a LED osvětlení k tomu. Složenou ji máte za 2 vteřiny a navíc lze koloběžku ovládat přes aplikaci skrz Bluetooth.

Uživatelské recenze Bluetouch BTXPRO

Vydal jsem se na podrobný průzkum recenzí na Heureku nebo Alzu. Co jsem se z nich dozvěděl? Tato koloběžka je podle jejích majitelů skvělá na cesty do práce nebo na nákup. Cení si jejího designu i osvětlení, mnozí si pochvalují rychlé skládání, avšak chce to podle nich trochu praxe. Zmiňováno je i jednoduché ovládání a celková skladnost.

Pár kupujících uvádí, že aplikace je dobrá, avšak zasloužila bych trochu doladit. Další varují před tím, že avizovaný dojezd a rychlost jsou reálné v ideálních podmínkách, v běžném provozu ale spíše ne. Navzdory tomu má však tato elektrokoloběžka skvělé hodnocení a nejspíš z ní zklamaní nebudete.

Dojezd:až 40 km
Maximální rychlost:30 km/h
Výkon:350 W
Nosnost:100 kg
Orientační cena:11 990 Kč

JEDENÁCT tipů, jak vybrat elektrokoloběžku

Jaké faktory hrají při výběru elektrokoloběžky hlavní roli? Poradí mé tipy. 

1) Podle výkonu

Pokud bydlíte v Dánsku či podobně rovinaté krajině, výkon elektrokoloběžky nemusí být oslňující. Jestliže však vaše trasy povedou přes kopce, budete potřebovat silnější motor. Ten vám navíc pomůže dosáhnout vyšší rychlosti.

  • Do 200 W: I když nejběžnější jsou modely, které mají výkon motoru 200 až 1 000 W, pro děti plně postačuje i menší výkon do 200 W. Elektrokoloběžka s takovým výkonem je bezpečná a ideální na ježdění kolem domu pro zábavu.
  • Do 500 W: Pokud s elektrokoloběžkou začínáte a budete jezdit především po hladkých silnicích, stačí vám výkon do 500 W. Ten vám zajistí plynulou jízdu po rovince i optimální rychlost.
  • Nad 500 W: Pokud chcete jezdit i v terénu, pak sáhněte po výkonu nad 500 W. Hodně silný motor s výkonem 1 000 W či více už si hravě poradí s každým kopcem.

2) Podle maximální rychlosti

Maximální rychlost elektrické koloběžky by vždy měla odpovídat schopnostem jezdce. Pro začátečníka je ideální rychlost kolem 20 až 25 km/h, pro pokročilého pak až 35 km/h. Seženete i rychlejší stroje, nicméně s nimi už může být skutečně nebezpečné havarovat. Pokud chcete jezdit rychleji, odborníci doporučují raději sáhnout po elektrickém kole. (zdroj)


3) Podle kapacity baterie a dojezdu

I když u jednotlivých modelů často uvidíte uvedenou dojezdovou vzdálenost, doporučujeme vám ji brát jen jako doplňující informaci. Dojezd koloběžky totiž ovlivňuje celá řada faktorů – namátkou například počet zastavení, styl jízdy, terén či hmotnost jezdce. Elektrická koloběžka je běžně schopná dojet do vzdálenosti kolem 10 až 40 kilometrů, což je pro jízdu po městě většinou plně dostačující.

Mnohem lepší je sledovat kapacitu baterie. Platí, že čím větší je kapacita baterie, tím delší je dojezd koloběžky. Neboli čím více Ah, tím lépe pro vás. Setkat se můžete se 2 typy baterií.

  • Olověné: Tradiční baterie, která však dnes stále více ustupuje do pozadí. Důvodem je příliš vysoká hmotnost a přitom nižší kapacita v porovnání s druhým typem. Na druhou stranu mají olověné baterie výrazně nižší cenovku.
  • Lithiové: Předností moderní lithiové baterie je nízká váha a oproti olověným bateriím zvýšení výkonu, zkrácení nabíjecí doby i několikanásobně vyšší životnost. Všechny tyto výhody však s sebou pochopitelně nesou i vyšší cenu. U lithiové baterie se však investice rozhodně vyplatí.

4) Podle hmotnosti elektrokoloběžky

Váha je důležitá zejména pro případy, kdy kapacita baterie klesne na nulu. Na některých výrobcích sice můžete pokračovat v jízdě jako na klasické koloběžce, tedy odpichováním od země, některé stroje to však neumožňují. Mohlo by se tak stát, že s hodně těžkou koloběžkou zůstanete trčet několik kilometrů od domova – docela nemilá představa, že? Takovým situacím se dá samozřejmě předcházet sledováním stavu baterie, případně pořízením takového modelu, na němž se dá jezdit i bez baterie.

Každé kilo navíc však u vaší elektrokoloběžky proklejete, pokud ji budete často přenášet. Logicky je proto žádoucí, aby váha koloběžky byla co nejnižší. Na druhou stranu mezi klíčové parametry, které mají vliv na celkovou hmotnost modelu, patří baterie. Čím je baterie větší (a tedy i těžší), tím větší je její kapacita – a to chcete. Jak tohle dilema tedy vyřešit? Pokud předpokládáte časté přesuny s koloběžkou v mhd a nechcete se příliš předřít, bude pro vás vhodný lehčí model do 15 kg. Pokud je pro vás absolutní prioritou dojezd, budete se muset smířit s vyšší hmotností koloběžky.


5) Podle skladnosti

Víte, že jízdu na elektrické koloběžce budete kombinovat s jiným dopravním prostředkem (tramvají, metrem či vlakem)? Pak byste si měli pohlídat, aby váš vyhlédnutý model měl skládací rám. Skládání by zároveň mělo být snadné a rychlé. Pokud elektrokoloběžku plánujete převážet například v kufru auta, zajímejte se také o její rozměry ve složeném stavu. Jestliže víte, že koloběžku nebudete přenášet, je pro vás vhodnější pevný rám, a to proto, že je zpravidla odolnější a má delší životnost.


6) Podle nosnosti

Na paměti byste měli mít i maximální nosnost koloběžky. Nezapočítávejte pouze vaši váhu, ale nechte si o něco větší rezervu. Takový napěchovaný batoh na zádech vám totiž může hmotnost zvýšit i o několik kilogramů.


7) Podle velikosti koleček

Obecná poučka zní, že příliš malá kolečka jsou nestabilní a mohou být pro jízdu nebezpečná, protože se snáze zaseknout o nerovnosti na cestě. Na druhou stranu čím větší kolečka jsou, tím hůře se vám celý stroj bude ovládat. Pokud jste tedy začátečník a na elektrické koloběžce se plánujete pohybovat pouze po městě, doporučujeme vám zvolit model s menšími kolečky ve velikosti kolem 6 až 8 palců. Pokud jste pokročilý jezdec a hodláte jezdit na delší výlety, lepší pro vás jednoznačně budou větší kolečka (8 palců a víc). Jestliže si zatím nejste úplně jistí tím, kam všude na koloběžce vyrazíte, je lepší sáhnout po větších kolech – do rušných ulic ale vyrazte teprve až budete mít stoprocentní kontrolu nad ovládáním.


8) Podle typu koleček

Typ koleček ovlivní zejména vaše pohodlí během jízdy.

  • Pevná (nebo také bezdušová) kolečka z polyuretanu: Tento materiál je hodně pevný a tvrdý, není proto pravděpodobné, že byste kolo píchli. Kolečka z polyuretanu navíc není nutné dofukovat. Na druhou stranu s nimi tvrdě pocítíte každé najetí na kamínek. Z toho důvodu je znalci elektrokoloběžek doporučují pouze pro jízdu na hladkých chodnících či silnicích ve městech. Další nevýhodou je, že po ojetí musíte vyměnit celá kolečka, nikoliv pouze plášť.
  • Nafukovací kolečka z gumy: Plánujete jezdit i v terénu? Pak vybírejte gumová kolečka, která efektivně tlumí nárazy a snáze přejedou přes drobné překážky, jako je například štěrk. Počítejte však s jejich pravidelným dofukováním. Na druhou stranu u ojetých koleček stačí vyměnit pouze plášť.

Častější jsou nafukovací kola. Oblíbená je ale i kombinace předního gumového a zadního polyuretanového kolečka, kdy z obou typů vytlučete ty dobré vlastnosti a poměrně uspokojivě eliminujete ty špatné.


9) Podle typu brzd

Jízda na elektrokoloběžkách je sice skvělá zábava, je ale třeba myslet i na bezpečnost. Na trhu elektrických koloběžek se dnes běžně setkáte se dvěma typy brzd.

  • Mechanické: Zkušení jezdci si nejvíc oblíbili kotoučovou brzdu, která se obsluhuje stejně jako u jízdního kola, tedy páčkou umístěnou vedle řídítka. Výhoda takové brzdy je, že vám umožňuje rychle reagovat. Většina z nás je na ni zvyklá, takže když potřebujete rychle zastavit, intuitivně ji stisknete. Levnější modely mají brzdu pouze jednu, účinnější jsou ale brzdy dvě (přední a zadní).
  • Elektromagnetické: Elektromagnetické brzdy si zatím nezískaly příliš velkou popularitu. Protože jejich ovládání nemáme zažité, naše reakce je výrazně pomalejší. Tyto brzdy navíc mohou být nastavené na delší setrvačnost, což znamená delší brzdnou dráhu. Pokud je koloběžka vybavena jen elektromagnetickou brzdou, s vybitou baterií nezabrzdíte.

Vhodné tak je oba typy kombinovat, případně se spolehnout jen na brzdy mechanické.


10) Podle ceny

Na ceně samozřejmě záleží, nikdo nechce zbytečně utrácet. Pořízení kvalitní elektrokoloběžky není úplně levnou záležitostí, dá se však předpokládat, že vám bude sloužit řadu let, nevyplatí se na ní tedy šetřit. Ty nejlevnější modely jsou totiž hodně pomalé a baterii budete muset dobíjet každou chvíli. Pro občasné popojíždění po městě však není nutné kupovat ani ty nejdražší stroje na trhu.

  • do 5 tisíc: Základní elektrickou koloběžku seženete už do 5 000 Kč. Takový stroj má ale hodně nízký výkon do 120 W i nízkou maximální rychlost do 15 km/h. Pro děti na hru to však bohatě dostačuje.
  • do 10 tisíc: V této cenové relaci už zakoupíte elektrokoloběžku vhodnou na jízdu po městě. Jejich rychlost se pohybuje mezi 20 a 25 km/h, dojezd pak do 20 km.
  • do 20 tisíc: Se stoupající cenou roste i výkon a kapacita baterie. Modely za tuto cenu už jsou hodně kvalitní a vhodné i do terénu.
  • nad 20 tisíc: Pokud chcete jen to nejlepší, připravte si více než 20 000 Kč. Odměnou vám bude kvalitní konstrukce, maximální komfort i vysoká kapacita baterie.

11) Podle výšky a šířky řídítek

I když jsme si tenhle parametr nechali až na konec, je možná tím vůbec nejdůležitějším. Významně totiž souvisí s vaším komfortem. Představte si, že si pořídíte koloběžku s maximální rychlostí 20 km/h a denně na ní budete zdolávat trasu 10 km. To znamená celkem 3,5 hodin jízdy za týden. Pokud budou řídítka příliš nízko, nebo naopak vysoko, určitě si umíte živě představit, že pro vaše záda to nebude žádný med. Podle zkušeností jezdců by měl mít člověk řídítka v úrovni kyčlí. Úplně ideální jsou pak taková, která jsou výškově nastavitelná, a vy si je tak můžete plně přizpůsobit.

Nepodceňujte ani šířku řídítek. O příliš úzká řídítka se nemůžete dostatečně opřít, jejich šířka by proto měla být alespoň 50 cm pro dospělého jedince.

Shrnutí

Na koloběžkách dnes v ulicích neuvidíte jenom děti, ale i dospělé. I když stále existuje řada příznivců klasických koloběžek, kdy se za jízdy musíte odrážet, čím dál oblíbenější jsou elektrokoloběžky, které „jedou samy“.

Proč je tak snadné kvůli elektrokoloběžkám ztratit hlavu?

  • Jsou ideálním dopravním prostředkem do měst. Určitě to taky znáte – pondělí ráno a všichni včetně vás se potřebují dostat do práce či školy. Výsledek? Silnice ucpané auty a mhd plné lidí. S elektrickou koloběžkou však snadno prokličkujete mezi překážkami a vmáčknete se i do té nejmenší skuliny.
  • Nemusíte zdlouhavě hledat parkovací místo. Koloběžku jen zamknete stejně jako jízdní kolo.
  • Jejich ovládání je hračka, navíc se vůbec nenadřete. Stačí se odrazit a pak už to můžete nechat jen na motoru.
  • Jsou skladné. Když vyrazíte na elektrokoloběžce a rozhodnete se, že byste nakonec raději jeli hromadnou dopravou, není to problém. Koloběžku snadno složíte a můžete nastupovat.
  • Myslíte na životní prostředí. Elektrokoloběžky fungují na baterii. Jakmile se vybije, stačí ji nabít a hned zase můžete vyrazit na cesty. To znamená žádné výpary, které by zamořovaly ulice.
  • Jízda na elektrické koloběžce je prostě zábava.

Abychom ale byli fér, elektrokoloběžky samozřejmě mají i nevýhody. Mezi ně patří vyšší pořizovací cena a nutnost často nabíjet baterii.

Pokud se do koloběžky rozhodnete zainvestovat, dá se předpokládat, že vám bude sloužit po dlouhou dobu. Proto je klíčové nepodcenit výběr. Vůbec nejdůležitější je se hned na úvod zamyslet nad tím, k čemu budete elektrokoloběžku využívat. Má to být hračka pro děti, chcete se na ní pravidelně přepravovat po městě nebo s ní plánujete vyrážet na výlety do terénu? 

Často kladené otázky

V následujících bodech ještě upřesníme několik nejčastějších otázek, které padají na téma elektrokoloběžek.

Lithiovou baterii nenechávejte vybít úplně, ale ohlídejte si, aby v ní stále zůstávala část elektrické energie, ideálně 25 %.

Postup nabíjení se u různých výrobců může lehce odlišovat, vždy proto postupujte přesně podle pokynů v návodu. Hrubý postup ale bude vypadat tak, že nabíječku zapojíte do zásuvky a pokud je vybavena světelným indikátorem, ten se rozsvítí zeleně. Jakmile nabíječku připojíte k baterii, barva se změní na červenou. Pokud je kapacita baterie na nule, počítejte s tím, že nabíjení bude trvat až 12 hodin. Po nabití nejprve vyjměte nabíječku ze zásuvky a až poté z baterie. A máte hotovo, můžete naskočit a vydat se na cestu.

Snad nikoho netěší časté dobíjení akumulátoru. Dobrá zpráva je, že výdrž baterie můžete dodržováním jednoduchých pravidel skutečně prodloužit. Vhodná je plynulá jízda, časté zrychlování je náročné na baterii. Baterie se rychleji vybíjí i při jízdě v kopcovitém terénu a za větrného počasí. Pokud má váš model nafukovací kolečka z gumy, pravidelně kontrolujte, zda jsou dostatečně nahuštěná.

Některé modely také mají schopnost tzv. rekuperace energie. Jde o technologii, kdy se nadbytečná energie vrací z brzd do akumulátoru. To znamená, že při brždění se baterie dobíjí – je proto vhodné dlouze brzdit. Na druhou stranu je třeba říct, že tato funkce není všemocná a dojezd koloběžky prodlouží jen o pár kilometrů.

Do 18 let je ochranná přilba povinností. Ve vyšším věku je její nošení dobrovolné, pokud se ale pohybujete po rušných silnicích či náročném terénu, její absence se nemusí vyplatit. Hodit se mohou i chrániče kolen a loktů, ani jejich nošení ale není nezbytně nutné. Povinností je naopak přední bílé a zadní červené světlo.

Na elektroktrickou koloběžku je pohlíženo jako na jízdní kolo, takže odpověď zní: ano, můžete. Podle vyhlášky 341/2014 Sb přílohy 12 však maximální rychlost nesmí přesáhnout hranici 25 km/h a výkon motoru nesmí být vyšší než 1 000 W. (zdroj) Pokud byste na silnici vyjeli na silnějším stroji a zastavil by vás policista, může chtít vidět váš řidičák, registrační značku a další doklady.

4.9/5 - (102 votes)

Autor článku:

Zajímá vás něco o nás a jak vybíráme produkty? Garant článku: Daniel Hanuš

Podobné články

Napsat komentář